Rusi začali námorné cvičenia na viacerých miestach. Zúčastňuje sa ich takmer 15-tisíc vojakov

ta3 ČTK
5.6.2023 06:50

Ruská Tichomorská flotila začala rozsiahle námorné cvičenia v Japonskom a Ochotskom mori. Zúčastňuje sa ho cez 60 vojnových a podporných lodí, na 35 lietadlách námorného letectva a viac ako 11-tisíc vojakov. Napísala to v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Rusi začali námorné cvičenia na viacerých miestach. Zúčastňuje sa ich takmer 15-tisíc vojakov
Twitter/Frederik Van Lokeren

Cvičenie má trvať do 20. júna. Bližšie podrobnosti agentúra neoznámila. Už v apríli Moskva uskutočnila mimoriadnu previerku Tichomorskej flotily, ktorá sídli na ruskom Ďalekom východe. Zúčastnilo sa jej cez 25-tisíc vojakov, 167 lodí, 12 ponoriek a 89 lietadiel a vrtuľníkov.

Cvičia aj v Kaliningradskej oblasti

Viac ako 3500 ruských vojakov a štyri desiatky lodí sa zúčastňujú zase na cvičení Baltskej flotily v Kaliningradskej oblasti, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Cvičenie, ktoré začalo v pondelok, potrvá do 15. júna, dodalo. Kaliningradská oblasť je najzápadnejšia časť Ruska, leží medzi Poľskom a Litvou na pobreží Baltského mora. Manévrom, ktoré sa odohráva na Balte a vo vojenských priestoroch Kaliningradskej oblasti, velí veliteľ Baltskej flotily, viceadmirál Vladimír Vorobjov.

Do cvičenia je podľa ministerstva zapojených aj 25 lietadiel a vrtuľníkov a 500 kusov vojenskej techniky. Od rozpútania vojny Ruska proti Ukrajine je Balt jedným z miest dotyku ruských ozbrojených síl a Severoatlantickej aliancie, ktorá sa na jar rozšírila aj o Fínsko.

Minulý mesiac Moskva dvakrát hlásila, že vyslala stíhačky proti aliančným lietadlám - americkým bombardérom B-1 a francúzskemu a nemeckému hliadkovému stroju Atlantique 2 a PC-3 Orion - ktoré sa podľa Ruska blížili k ruským hraniciam. Vzťahy Ruska a západných krajín sú na bode mrazu od minuloročného začatia ruskej invázie na Ukrajinu. Západ v konflikte podporuje Ukrajincov, ktorým dodáva vojenskú a ďalšiu pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok