Moskva uviedla, že Ukrajina odštartovala rozsiahlu protiofenzívu. Ešte sme nezačali, odkazuje Kyjev

TA3 ČTK
5.6.2023 06:40

Ukrajina podľa Ruska v nedeľu ráno začala rozsiahlu ofenzívu na piatich úsekoch frontu v Doneckej oblasti. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany to v pondelok uviedla agentúra RIA Novosti, podľa ktorej ukrajinské sily neboli úspešné v snahe prelomiť ruskú obranu a prišli o viac ako 250 vojakov.

Kyjev to poprel

Ukrajinská armáda dala dnes podľa médií najavo, že ešte nezačala očakávanú veľkú protiofenzívu, ktorej odrazenie už však ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinských médií tiež varovala pred psychologickými operáciami nepriateľa. "Nemáme také informácie a nekomentujeme falošné správy akéhokoľvek druhu," povedal agentúre Reuters hovorca ukrajinského generálneho štábu. "Vojna pokračuje. Až do úplného víťazstva," vyhlásil podľa agentúr tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov.

Stredisko ukrajinských ozbrojených síl pre strategickú komunikáciu podľa agentúry Unian varovalo pred rozsiahlou psychologickou operáciou nepriateľa, zahŕňajúce aj šírenie skôr pripravených fotografií a videonahrávok zabitých, zranených a zajatých ukrajinských vojakov a zničenej vojenskej techniky ako dôkazov "porážky" ukrajinskej protiofenzívy, a to dokonca, že k protiútoku nedôjde. Ruským cieľom je zmiasť verejnosť, otriasť morálkou ukrajinských vojakov a tiež prinútiť západných partnerov k pochybnostiam, aby znížili svoju kľúčovú podporu Ukrajine, upozornilo stredisko.

"Rusi nevedia, na akom mieste podnikneme protiútok, a na 450 kilometrov frontovej línii v našom úseku zodpovednosti sú v ustavičnom napätí," uviedla hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinských síl Natalija Humenjuková podľa serveru RBK-Ukrajina. Rusi sú podľa nej vyčerpaní čakaním na dlho očakávaný ukrajinský protiútok, ustavične posilňujú obranné línie a neustále po nich premiestňujú jednotky. Dokonca občas prepadajú panike a dezertujú dodala hovorkyňa. Tieto tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Proruské kanály hovoria o vyhrotenej situácii

Naopak proruské kanály na telegrame hovoria o vyhrotenej situácii v úseku frontu Vuhledar - Velyka Novosilovka, teda zhruba 40 až 50 kilometrov juhozápadne od mesta Doneck a 85 kilometrov severne od Mariupolu. Napríklad veliteľ síl doneckých separatistov Alexander Chodakovskij v rozpore s tvrdením ruského ministerstva obrany na telegrame uviedol, že až desať ukrajinských motorizovaných jednotiek úspešne postúpilo v smere na Zolote Nyvu a Novodonecke, pričom vstúpili na okraj tejto obce juhozápadne od Vuhledaru. "Nepriateľovi sa nás podarilo dostať do ťažkej pozície. Situácia sa vyvíja," napísal Chodakovskij.

Moskva tvrdí, že Kyjev do akcie, ktorá smerovala na južnú časť Doneckej oblasti, nasadil šesť mechanizovaných a dva tankové prápory, ktorých cieľom bolo prelomiť obranu na mieste, ktoré Ukrajina považuje za najzraniteľnejšie.  

Prišli o 16 tankov, tvrdí Moskva

"Nepriateľ nedosiahol svoje ciele, nemal úspech," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda podľa neho okrem mnohých vojakov prišla aj o 16 tankov, tri bojové vozidlá pechoty a 21 bojových obrnených vozidiel. V oblasti bol podľa Moskvy v čase útoku aj náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, ktorý sa nachádzal na jednom z predsunutých veliteľských stanovísk.

O tom, že Ukrajina plánuje mohutnú protiofenzívu s cieľom získať späť územia okupované Ruskom, sa hovorilo už niekoľko mesiacov. Presvedčenie, že je na ňu krajina pripravená, vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Domnievam sa, že sme na to dnes pripravení," povedal minulý týždeň denníku Wall Street Journal (WSJ).

Podľa Reuters zatiaľ však nie je jasné, či je možné spomínaný útok považovať za skutočný začiatok ukrajinskej protiofenzívy. V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, horí elektrárenské zariadenie po zásahu dronom, uviedla aj RIA Novosti. O "znepokojivej situácii" na fronte podľa agentúry TASS hovoril predstaviteľ ruskej okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Ukrajinci podľa neho útočia s väčšou intenzitou ako predchádzajúci deň, keď Rogov spomínal boje pri obciach Novodarivka v Záporožskej a Rivnopile v Doneckej oblasti, západne od Velyke Novosilovky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok