Dúhové tričká či LGBTQ+ komunita v reklamách. Konzervatívci v USA chcú zvrátiť trend

ta3/čtk
4.6.2023 00:00

Z amerických značiek od štúdia Disney po obchodný reťazec Target sa stávajú bojové polia, na ktorých sa odohráva konflikt o priestor pre komunitu LGBTQ+ vo verejnej sfére.

Dúhové tričká či LGBTQ+ komunita v reklamách. Konzervatívci v USA chcú zvrátiť trend
TASR/AP

"Myslím, že multimiliardová spoločnosť, ktorá sexualizuje deti, sa nezlučuje s hodnotami Floridy," povedal DeSantis o Disney v rozhovore vysielanom televíziou Fox News, pričom odkazoval na odpor zábavného giganta voči ním podpísanému zákonu obmedzujúcemu preberanie rodu a sexuálnej orientácie na školách.

Či už jeho kandidatúru podporujú, alebo nie, republikáni čoraz viac podporujú túto politiku. Texaský senátor Ted Cruz minulý týždeň vo svojom podcaste hovoril o "kumulatívnom efekte" snáh bojkotovať či inak poškodiť firmy, počnúc Disney, cez Bud Light po Target. "Viete, čo bude hovoriť budúca firma? Nechceme byť ako Bud Light alebo Target... Začne to mať veľký vplyv," povedal.

Terčov je mnoho a pocity krivdy sa prekrývajú. Skupina Sisters of Perpetual Indulgence, ktorá vystupuje v štýle drag, bola obviňovaná zo zosmiešňovania katolíckej viery. V kanadskej kampani "HerShe" výrobca sladkostí Hershey účinkovala transgenderová žena. Obchodný reťazec Kohl's predával dupačky s odkazmi ústretovými k LGBT+.

Vlna vzdoru

Prečo vlna odporu prichádza teraz? Podľa Jona Schweppeho, ktorý vedie politickú sekciu konzervatívneho združenia American Principles Project, sa spoločenská debata zmenila s tým, ako sa hnutie za práva ľudí z komunity LGBTQ+ začalo viac zameriavať na práva a viditeľnosť transgenderových osôb. Predtým niektoré korporácie "chceli ukázať podporu hrdosti", povedal, "ale nepúšťali sa do debaty o transgenderových deťoch".

"Nebudú tolerovať žiadnu mieru inklúzie LGBTQ+," reaguje Ari Drennenová z liberálneho výskumného ústavu Media Matters. Smršť okolo Bud Light, ktorá pokračovala aj po tom, čo značka minulý mesiac prišla s istou formou ospravedlnenia, je podľa nej dôkazom toho, že spoločnostiam príliš nepomôže, keď budú počúvať ľudí bojkotujúcich ich výrobky.

Odpor voči odporu medzitým môže byť rovnako urputný. Skupiny ako GLAAD a Human Rights Campaign (HRC), ktoré spolupracujú so značkami pri plánovaní marketingu cieliaceho na zákazníkov LGBTQ+, pranierovali Target za stiahnutie a presúvanie niektorých produktov spojených s mesiacom hrdosti a volajú po reakcii, ktorá by potvrdila "záväzok voči komunite LGBTQ+". Tá zatiaľ neprišla.

"Nejde nám len o firemnú politiku. Potrebujeme, aby podniky splnili svoje interné snahy verejnými vyhláseniami a krokmi," povedal hovorca HRC Jared Todd. "Podniky, ktoré si vážia LGBTQ+ komunitu a pracovali s ňou, ktoré otvorene podporujú svojich zamestnancov, akcionárov a zákazníkov LGBTQ+, musia v tejto chvíli pridať," dodal.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok