Dúhové tričká či LGBTQ+ komunita v reklamách. Konzervatívci v USA chcú zvrátiť trend

ta3/čtk
4.6.2023 00:00

Z amerických značiek od štúdia Disney po obchodný reťazec Target sa stávajú bojové polia, na ktorých sa odohráva konflikt o priestor pre komunitu LGBTQ+ vo verejnej sfére.

Dúhové tričká či LGBTQ+ komunita v reklamách. Konzervatívci v USA chcú zvrátiť trend
TASR/AP

Uvádza to publicistický web Semafor, ktorý si pred začiatkom tohtoročného "mesiaca hrdosti" všíma séria kampaní namierených proti spoločnostiam propagujúcim zástupcov či symboliku sexuálnych a rodových menšín. Americkí konzervatívci podľa neho tento jún vidia ako šancu zvrátiť marketingový trend posledných rokov.

Target kvôli ich protestom stiahol z predaja módne doplnky navrhnuté transgenderovým dizajnérom. Republikánski členovia Kongresu volali po bojkote značky The North Face po tom, čo výrobca outdoorového vybavenia zahrnul drag queen (muža v ženskom prevleku) do svojej kampane Summer of Pride. 

A baseballový klub Los Angeles Dodgers zrušil pozvánku aktivistickej skupiny Sisters of Perpetual Indulgence na svoj ceremoniál venovaný mesiacu hrdosti. Po kritike progresívnych hlasovotom ju obnovil.

Pride ako protest

"Musíme si uvedomiť, že hrdosť začala ako protest," povedal kalifornský poslanec Robert Garcia, ktorý bol prvým otvorene homosexuálnym starostom Long Beach, kým získal post v štátnom parlamente. V sobotňajšom prejave svojim straníckym kolegom hlásiacim sa k skupine LGBTQ+ odkázal, aby sa pripravili na bojovný mesiac hrdosti. "Už to nemôže byť oslava. Sme terčom systematických útokov," uviedol.

Sociálne konzervatívny tábor je povzbudený stretom floridského guvernéra Rona DeSantisa s Disney či nedávnym bojkotom značky piva Bud Light po jej spolupráci s transgenderovou komičkou Dylan Mulvaneyovou. Tohtoročný mesiac hrdosti vidí ako príležitosť pomstiť sa spoločnostiam za marketing naklonený LGBTQ+, predovšetkým okolo tovaru určeného deťom.

Cieľom je zvrátiť desaťročia trvajúci trend v honbe za podielom na trhu, ktorý smeroval k väčšej viditeľnosti LGBTQ+, a "urobiť z dúhovej vlajky niečo absolútne toxické", ako minulý týždeň povedal komentátor webu Daily Wire Michael Knowles. V politickej sfére stavia DeSantis tému do popredia prezidentských primárok Republikánskej strany, keď svoj prístup k "woke korporáciám" dáva do kontrastu s vyjadreniami exprezidenta USA Donalda Trumpa.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok