Je ohrozená naša bezpečnosť? Na Slovensko mieri obávaný motorkársky gang

ta3/nf; tasr
31.5.2023 14:51

Počas najbližších dní sa v Šamoríne bude konať podujatie Hells Angels Motorcycle Club (HAMC) World Run. Motorkársky gang Pekelní anjeli, spájaný s násilím a trestnou činnosťou, si pre svoj zraz vybral tentoraz Slovensko. Americké veľvyslanectvo v súvislosti s tým vydalo na svoje webovej stránke bezpečnostné opatrenia, ktoré by mali občania dodržiavať.

Je ohrozená naša bezpečnosť? Na Slovensko mieri obávaný motorkársky gang
Profimedia

Členovia HAMC organizácie využívajú svoj klub na trestnú činnosť. Zahŕňa obchodovanie so zbraňami a s drogami. Vláda Spojených štátov amerických označila HAMC za motorkársky gang a zakázala vstup do USA každému cudziemu štátnemu príslušníkovi, ktorý je jeho aktívnym členom. HAMC každoročne organizuje veľké podujatie s názvom World Run, kde sa stretávajú členovia z celého sveta, píše sa na oficiálnej webovej stránke amerického veľvyslanectva na Slovensku.

Hotely, kluby a bary

Na minulých podujatiach World Run došlo k násiliu, vrátane incidentu v Grécku v roku 2015, kde členovia gangu zbili tamojšieho občana, ktorý neskôr podľahol zraneniam.

Veľvyslanectvo odporúča vyhýbať sa oblastiam, kde budú prítomní členovia gangu Pekelní anjeli - vrátane hotela Tatra v Bratislave a hotela Kormoran v Šamoríne. V nasledujúcich baroch a kluboch sa tiež očakáva ich prítomnosť: Saloon HDB, Golden Life Nightclub a Royal Nightclub. Nie každý člen HAMC bude mať na sebe po celý čas svoje klubové oblečenie, no mnohí budú mať na odeve logo "Death Head".


Bezpečnostné opatrenia:

  • vyhýbajte sa spomenutým miestam,
  • všímajte si svoje okolie a buďte opatrní,
  • ak stretnete člena HAMC, nezapájajte sa, nefotografujte ho,
  • vyhýbajte sa akejkoľvek pozornosti, ktorá by mohla vyústiť do hádky.

K podujatiu sa na sociálnej sieti vyjadril aj bývalý minister zahraničných vecí Ivan korčok. "Samozrejme, že motorkárska žúrka spojená s incidentmi nikomu nevadí, ale GLOBSEC, ten teda vie ľudí dostať do ráže. Pochopiteľne, jeho účastníci, na čele s prezidentmi, premiérmi a ministrami sú, samozrejme, hrozba pre Slovensko," uviedol.

Dodal, že v dôvodovej správe k rozhodnutiu vlády sa totiž okrem GLOBSECU, hovorí explicitne aj toto: "V dňoch 2-4.6. sa uskutoční podujatie motorkárskeho klubu Hells Angels. Toto podujatie je spojené s vysokým bezpečnostným rizikom spočívajúcim v možnom závažnom ohrození verejného poriadku, a to vzhľadom na početné vážne bezpečnostné incidenty zaznamenané počas podujatí World Run v minulosti a zjazdu motorkárov."

Samotný premiér Slovenskej republiky Ľudovít Ódor už pred pár dňami avizoval, že kontroly na hraniciach a bezpečnostné opatrenia nesúvisia len s konferenciou GLOBSEC. "Je to súhra viacerých okolností," načrtol predseda vlády. Odvolal sa pritom na rozhovor s policajným prezidentom Štefanom Hamranom, ktorý sa obáva najmä stretnutia motocyklového klubu Hell Angels a koncertu hudobnej skupiny prepojenej na tento klub. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok