Šéf vagnerovcov zasypal ruské ministerstvo obrany nadávkami: Prečo ste to k…a dovolili?

TA3 ČTK
30.5.2023 15:51

Šéf ruskej Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin po nálete dronov na Moskvu zasypal úradníkov z ruského ministerstva obrany vulgárnymi nadávkami.

Šéf vagnerovcov zasypal ruské ministerstvo obrany nadávkami: Prečo ste to k…a dovolili?
TASR/AP

Zakladateľ žoldnierskej skupiny, ktorá sa podieľa na invázii na Ukrajinu, ostro kritizoval ruské úrady už v minulosti, napríklad v súvislosti s bojmi o východoukrajinské mesto Bachmut.

"Smradľavé hovädá, čo ako robíte? Dobytok," rozčuľoval sa Prigožin podľa portálu serveru Meduza. "Ste ministerstvo obrany... Prečo ste, k…a, dovolili, aby tie drony doleteli do Moskvy?" pýtal sa na nahrávke zverejnenej jeho tlačovou službou.

Prigožin tiež zdôraznil, že jeden z dronov bol podľa informácií ruského poslanca Alexandra Chinštejna zostrelený nad dedinou Razdory, ktorá je súčasťou oblasti známej ako Rubljovka na západnom okraji Moskvy, kde má svoje rezidencie mnoho prominentných Rusov. Sídlo ruského prezidenta Vladimira Putina Novo-Ogarjovo je odtiaľ desať minút autom.

"To, že vám (drony) letia na Rubljovku k vám domov, je vám u r..i. Nech vám tie domy pokojne zhoria," kritizoval tiež Prigožin. Z Moskvy v utorok prišli správy o zasiahnutí troch obytných domov pri nálete dronov. Ľahké poškodenie zasiahnutých budov potvrdil starosta mesta Sergej Sobjanin, ktorý tiež uviedol, že dvaja ľudia museli aj po útoku vyhľadať lekársku pomoc. 

Podľa ruského ministerstva obrany na Moskvu útočilo osem bezpilotných lietadiel, z ktorých päť sa ruskej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť ešte nad okolitou Moskovskou oblasťou. Tri ďalšie stratili podľa ministerstva smer po tom, čo ich zasiahli prostriedky rádioelektronického boja. 

Niektoré predchádzajúce správy uvádzali vyššie počty útočiacich dronov, napríklad ruský informačný kanál Baza uviedol, že na ruskú metropolu mierilo približne 25 bezpilotných lietadiel. Moskva z útoku obvinila Kyjev. Ukrajina sa k náletu neprihlásila, ale prípadné zapojenie ani nepoprela. Agentúra Reuters udalosti okomentovala spôsobom, že vojna, ktorú Rusku rozpútalo pred 15 mesiacmi na Ukrajine, sa preniesla do jeho metropoly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok