Putin v Kremli pokračuje v práci. O útoku dronov na Moskvu bol informovaný, uviedol Peskov

ta3 ČTK
30.5.2023 12:39

Ruský prezident Vladimir Putin pracuje v Kremli, o utorkovom útoku bezpilotných lietadiel na Moskvu bol informovaný v reálnom čase, uviedol hovorca ruskej hlavy štátu Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS. Jeho šéf podľa neho v súčasnej dobe nechystá zvláštny prejav kvôli aktuálnym udalostiam.

Putin v Kremli pokračuje v práci. O útoku dronov na Moskvu bol informovaný, uviedol Peskov
TASR/AP

Moskva ráno zažila doteraz najväčší útok s pomocou bezpilotných lietadiel, z mesta prišli správy o zásahoch a poškodenia troch obytných domov. "Prezident mal dnes samozrejme veľmi skorý začiatok dňa. Dostával informácie v reálnom čase od ministerstva obrany, prostredníctvom príslušných oddelení, od starostu Moskvy, gubernátora Moskovskej oblasti, od ministerstva pre mimoriadne situácie," povedal Peskov.

Putin podľa neho pracuje v Kremli a utorok bude okrem iného rokovať s ruskými podnikateľmi. Peskov, podobne ako predtým ruské ministerstvo obrany, z utorkového útoku obvinil Kyjev. Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak zapojenie Ukrajiny do úderu poprel, ale vyhlásil, že krajina - ktorá sa už 15 mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii - dianie v Rusku sleduje s potešením.

Agentúra Reuters napísala, že útoky dronov zasiahli niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita - vrátane prezidenta Vladimira Putina. Podľa poslanca Alexandra Chinštejna protivzdušná obrana zlikvidovala tri drony nad oblasťou Rubljovka na západnom okraji metropoly, jeden z nich vraj nad dedinou, ktorá je vzdialená len desať minút jazdy od Putinovej rezidencie Novo-Ogarjovo. Peskov tieto informácie nechcel podľa agentúry TASS komentovať.

Pochválil však reakciu ruských úradov na útok. Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že úderu sa zúčastnilo osem dronov, z ktorých päť zostrelil protilietadlový systém Pancir-S, zatiaľ čo tri boli odklonené pomocou prostriedkov rádioelektronického boja od pôvodných cieľov. Niektoré médiá predtým informovali o väčšom množstve vyslaných dronov. Z metropoly zároveň prišli správy o poškodení najmenej troch obytných budov a dvoch ranených ľuďoch. Útok na Moskvu prišiel niekoľko hodín po tom, čo ukrajinská metropola Kyjev čelila ďalšiemu masívnemu ruskému vzdušnému úderu, ktorý si vyžiadal najmenej jednu obeť a niekoľko ranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok