Druhý deň GLOBSECU sa skončil. Zajtra pôjde konferencia do finále, príde aj Macron

ta3, TASR, čtk
30.5.2023 10:46

V utorok pokračovala trojdňová bezpečnostná konferencia GLOBSEC 2023 Bratislava Forum. Bola plná prednášok, diskusií a prejavov vplyvných a významných osobností a politikov. Konferenciu sme s vami sledovali online.

Druhý deň GLOBSECU sa skončil. Zajtra pôjde konferencia do finále, príde aj Macron
TASR - Jakub Kotian

19:00 ONLINE z druhého dňa GLOBSECU v Bratislave sme ukončili. Dianie na konferencii budeme sledovať aj v stredu.

18:23 V Danube Stage sa chýli ku koncu posledný dnešný panel, ktorého témou je NATO. Zúčastnil sa ho Martin Sklenár. V Maria Theresia Stage uzatvárajú deň diskusiou o navigácii v binárnom svete. Jedným z rečníkov bol aj Ivan Korčok.

18:19 Naši kolegovia vyspovedali aj kedysi najbohatšieho Rusa, dnes kritika Kremľa v exile Mikhaila Khodorovského.

globsec ta3

18:17 Zmena režimu v Rusku nenastane, kým je ruský prezident Vladimir Putin nažive. Povedal to v utorok v Bratislave Michail Chodorkovskij, kritik Kremľa a zakladateľ nadácie Otvorené Rusko. On a ďalší rečníci na konferencii GLOBSEC 2023 Bratislava Forum diskutovali o možných scenároch vývoja v Rusku i krokoch, ktoré môže medzinárodné spoločenstvo podniknúť. 

17:46 Kvôli napätej situácii zrušil svoju účasť na medzinárodnej konferencii okrem predsedu kosovskej vlády Albina Kurtiho aj srbský prezident Aleksandar Vučić, uviedla srbská tlačová agentúra Beta. 

17:32 Reportérka Kordiaková viedla rozhovor i s bývalou estónskou prezidentkou Kersti Kaljulaid.

globsec ta3

17:19 V Danube Stage prebieha panel o európskej integrácii a jej vplyve na Balkán. V sále Maria Theresia Stage sa hostia rozprávajú o súdržnosti, rovnosti a inovatívnom potenciále pre EÚ. 

16:23 Naša kolegyňa Patrícia Kordiaková viedla rozhovor s riaditeľom bezpečnostnej konferencie Danielom Hoštákom.

globsec ta3

15:58 Predseda kosovskej vlády Albin Kurti kvôli napätej situácii zrušil účasť na medzinárodnej konferencii Globsec v Bratislave, informovala srbská televízia B92. Desiatky členov medzinárodných jednotiek KFOR v utorok opäť strážia radnice na severe Kosova. V pondelok tu bolo pri stretoch srbských demonštrantov s miestnou políciou zranených 30 členov jednotiek KFOR a 50 protestujúcich Srbov. NATO, pod ktoré misia KFOR patrí, oznámilo, že jednotky posilnia. Pred radnicami na severe Kosova medzitým pokračujú protesty proti zvoleniu starostov z radov etnických Albáncov; kosovskí Srbi aprílové voľby bojkotovali. 

15:51 Začínajú ďalšie diskusie. V Danube Stage sa budú rozprávať o strednej a východnej Európe počas vojny. Jedným z hostí bude minister zahraničných vecí Miroslav Walachovský. V Maria Theresia Stage budú preberať možnosť zmeny režimu v Rusku. Na Boat Stage o desať minút začne diskusia o klimatickom konflikte.

15:44 Vladyslav sa rozprával aj so zástupcom ukrajinskej generálnej rozviedky Andriiom Yusovom Hovorili o ľudských právach, zajatých vojackoch a civilistoch a o postoji Ukrajiny k situácii v Belgorode.

globsec ta3

15:24 V sále Danube Stage prebieha diskusia o Izraeli. V sále Maria Theresia Stage diskutujú opäť o technologickej téme, konkrétne o kybernetickom priestore. 

15:19 Vladyslav Jackovyj sa rozprával s tvorcami videa vo virtuálnej realite, ktoré zobrazuje následky vojny na Ukrajine. Zábery zachytávajú zničené budovy, rozbité cesty a opustené sídliská. Na konferencii si ho môžu účastníci pozrieť pomocou VR okuliarov.

globsec ta3

15:14 Taiwan pozorovaním vojny na Ukrajine zistil, že odhodlanie obyvateľov brániť svoju vlasť je dôležitejšie než veľkosť krajiny. V utorok to na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum uviedol námestník taiwanského ministra zahraničných vecí. 

15:08 Reportérka Simančíková sa po paneli rozprávala s námestníkom ministra zahraničných vecí Taiwanu Dr. Royom Chunom Leem.

globsec ta3

14:00 Po obednej prestávke sa vo všetkých sálach opäť rozbiehajú diskusie. V Danube Stage prebehne diskusia o mieri, na ktorej sa objaví aj Ivan Korčok. V Boat Stage sa rozprávajú o informačnej vojne. V sále Maria Theresia Stage sa začína diskusia o prepojení Ukrajiny a Taiwanu.

13:36 Kolega Dubovský sa rozprával so štátnym tajomníkom ministerstva obrany Marianom Majerom. Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

12:33 Štátny tajomník ministerstva obrany Ukrajiny Kostyantyn Vaščenko porozprával nášmu kolegovi Vladyslavovi Jackovému o aktuálnej situácii na fronte, o ofenzíve a o tom, či Ukrajine stačia dodávky, ktoré dostáva vďaka medzinárodnej pomoci.

globsec ta3

12:28 Redaktorka Kordiaková sa rozprávala s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

globsec ta3

12:19 Kolega Rastislav Dubovský je na mieste a divákom popísal, čo sa dnes deje na GLOBSECU. 

12:10 Naša kolegyňa Patrícia Kordiaková sa rozprávala s editorom zahraničného média Foreign Affairs Justinom Vogtom.

globsec ta3

11:54 Na Danube Stage prebehla diskusia o manipulácii informácií, po ktorej nasleduje téma rekonštrukcie európskeho vojenského priemyslu. Na Boat Stage sa rozprávajú o európskom spoločenstve v Kišiňove a následne sa témou presunú do Kaukazu. V Maria Theresia diskutujú o globálnej ekonomike a následne sa budú ďalší rečníci rozprávať o spravodlivosti, odpustení a zmierení sa.

11:50 NATO sa v rámci obrany svojho východného krídla musí zamerať aj na oblasti na severe a juhu Európy, aby bolo schopné čeliť ruskej hrozbe. Pozornosť musí venovať aj využívaniu nových technológií. Na konferencii sa na tom zhodli v utorok viacerí experti z oblasti obrany a technológií. 

11:00 Naša kolegyňa Andrea Simančíková viedla rozhovor s ministrom obrany USA Markom T. Esperom.

globsec ta3

10:42 Hosťkou včerajšej relácie ta3 Téma dňa bola predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola. Rozhovor si môžete pozrieť v článku nižšie:

10:38 Na hlavnom pódiu sa stretli štyria ministri zahraničných vecí z rôznych štátov, aby prebrali tému o expandovaní Európskej únie. Boat Stage hostí prvú diskusiu na danom pódiu, na ktorej sa rozprávajú osobnosti z oblasti zdravotníctva o pandémii covidu. Na Maria Theresia Stage prebieha už v poradí tretia dnešná diskusia o bojovníkoch za slobodu.

10:33 Prednášky začali v druhý deň konferencie už o 9:00 ráno. Na hlavnom pódiu Danube Stage prebiehala diskusia o pôsobení NATO na východných hraniciach, ktorej sa zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva obrany Marián Majer. Premiér Gruzínska Irakli Garibashvili rečnil na pódiu Maria Theresia Stage a neskôr ho vystriedala diskusia o situácii na ukrajinskom fronte. 

10:30 Konferenciu sme s vami sledovali online i včera. Čo sa dialo prvý deň sa dočítate v článku nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok