Metsola v ta3: Každá kríza nás posilňuje. Európa je silnejšia, ak funguje spoločne

ta3/SB, PB
29.5.2023 20:49

V čase politických turbulencií prišla na Slovensko predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola, ktorá pochádza z Malty. Aké vidí paralely medzi vývojom na Slovensku a vo svojej vlasti? Je podľa nej snaha slovenských poslancov zvrátiť zákaz spaľovacích motorov reálna? Viac povedala v relácii Téma dňa.

Sloboda by mala byť všade

Vývoj na Slovensku a na Malte vykazuje mnohé podobnosti najmä vzhľadom na vraždy Jána Kuciaka a Daphne Galiziovej. V oboch prípadoch sa podarilo odsúdiť páchateľov, nie však objednávateľov. Metsola sa v pondelok v Bratislave stretla s rodičmi zavraždeného novinára a jeho snúbenice. 

"V mene Európskeho parlamentu som im odovzdala slová, ktoré zdieľajú aj iní členovia parlamentu. To, že bol umlčaný hlas Jána Kuciaka, bolo šokujúce. Procesy stále prebiehajú a musíme mať vieru. Musíme pretláčať väčšiu slobodu médií. Žijeme vo svete, kde je ťažké byť žurnalistom. Sú kľúčovým pilierom demokracie," hovorí. Myslí si, že nikde by nemali byť vraždení novinári za ich prácu.

V druhej časti relácie Téma dňa diskutovali Anna Zemanová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS, a Milan Vetrák, poslanec OĽANO. Téma: Parlamentný folklór.

Na Slovensku vzbudili silné emócie slová šéfa zastúpenia EK Vladimíra Šuchu, že Slováci majú chybné chromozómy a DNA, pretože odmietajú európsku liberálnu agendu vo vzťahu k ženám a LGBTI+ komunitám. Metsola hovorí, že v EP stoja za troma základnými princípmi. "Môžete žiť, ako chce žiť, milovať toho, koho chcete milovať a byť tým, kým chcete byť," uviedla. 

Európska únia je podľa nej v tomto smere slobodnou zónou ako takou, ale rôzne krajiny majú rozdielne reality. "Nie je to tak, že Európsky parlament môže v tomto smere niekoho odsúdiť, ale procesy, diskusie a sloboda by mali byť všade," dodala. Ak by niekto v parlamente povedal, že Slováci majú chybnú DNA, určite by zasiahla.

Silnejší vďaka krízam

Metsola pochádza z malej krajiny, ale jej politika je silne proeurópska. Už v začiatkoch svojej politickej kariéry sa zapojila do prípravy Zmluvy o Ústave EÚ, neskôr aj do prípravy Lisabonskej zmluvy. "Nikdy som sa neobávala hlbšej intergrácie. Ako mladí proeurópski aktivisti sme bojovali za naše krajiny, aby vstúpili do EÚ. Bojovali sme proti dezinformačnej kampani, že malé krajiny v nej nemajú miesto a budú zhltnuté. Nehovorím, že sa to nestalo, ale považujem seba za dôkaz toho, že sa stal pravý opak. Realitou je to, že každá kríza nás posilňuje. Ak spolu nepodnikáme kroky, nič sa nezmení, obzvlášť pre občanov menších krajín," vyhlásila v ta3. Hovorí, že Európa je silnejšia, ak funguje spoločne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok