Prvý deň konferencie GLOBSEC sa skončil. Účastníci majú za sebou množstvo diskusií

ta3, TASR
29.5.2023 11:30

V pondelok odštartovala trojdňová bezpečnostná konferencia GLOBSEC 2023 Bratislava Forum. Je nabitá prednáškami, diskusiami a prejavmi vplyvných a významných osobností a politikov. Konferenciu sme s vami sledovali online.

19:00 ONLINE z prvého dňa Globsecu v Bratislave sme ukončili. Dianie na konferencii budeme sledovať aj v utorok. Ďakujeme za priazeň.

18:45 Dianie na Globsecu v pondelok sledovali redaktori Andrea Simančíková a Vladyslav Jackovyj. Povedali najnovšie informácie.

18:15 Ukrajinská vicepremiérka Oľha Stefanišynová a budúca veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Katarína Mathernová v pondelok na konferencii zdôraznili pokrok Ukrajiny v oblasti súdnictva a boja proti korupcii. Upozornili na možné prekážky v ceste tejto krajiny za členstvom v EÚ. Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS) vyjadril presvedčenie, že členstvo Ukrajiny v EÚ by bolo prínosom pre SR aj EÚ. 

18:12 Pozrite si diskusiu o hybridných hrozbách, na ktorej sa mohli prítomní zúčastniť. Rečníkmi boli Ivan Šimko a Daniel Milo.

17:34 Náš kolega Vladyslav Jackovyj viedol rozhovor s Eduardom Hegerom. Rozprávali sa o konferencii, dezinformáciách, hrozbách vojny na Ukrajine a iných zaujímavých témach. Týkala sa hybridných hrozieb a jej rečníkmi boli Ivan Šimko a Daniel Milo. 

Globsec ta3

17:31 Naša kolegyňa Andrea Simančíková viedla rozhovor s generálom Pavlom Mackom. Rozprávali sa o konferencii aj o pravdepodobnosti manipulácie volieb Ruskom. 

Globsec ta3

17:19 Diskusie na bezpečnostnej konferencií GLOBSEC 2023 pokračujú. Na Danube Stage prebieha panel o právnej zodpovednosti Ruska, na Maria Theresia Stage preberajú technológie oslobodzovania a na Boat Stage diskutujú o ochrane Slovenska pred hybridnými hrozbami. 

16:40 Naši redaktori priblížili situáciu na GLOBSECU. V živom vstupe porozptávali, čo všetko už stihli zažiť a čo ich ešte dnes čaká. Pozrieť si ho môžete nižšie:

16:32 Krajiny Slavkovského formátu sa zhodujú v podpore Ukrajiny aj jej európskej perspektívy. Je tiež podľa nich potrebné pokračovať v integračnom procese krajín západného Balkánu do Európskej únie. Po stretnutí so šéfom rakúskej diplomacie Alexandrom Schallenbergom a ministrom zahraničných vecí Českej republiky Janom Lipavským to vyhlásil slovenský šéf diplomacie Miroslav Wlachovský. 

16:24 Sála Maria Theresia Stage ostáva aj v tejto hodine pri technických témach s diskusiou o METAVERSE. O chvíľu sa v Danube Stage začne panel o populizme, na ktorom budú rečniť Eduard Heger aj prezidentka Európskeho parlamentu Roberta Metsola. Okrem toho sa pre verejnosť otvorila aj tredia konferenčná sála Boat Stage, ktorá je situovaná na lodi. Na nej momentálne preberajú krajiny V4 a ich riešení inovácií. 

15:37 Pozrite si rozhovor s ministrom zdravotníctva Michalom Palkovičom o zdravotnej pripravenosti Slovenska.

15:16 Na hlavnom pódiu je diskusia o pomoci Ukrajine. Jedným z hosťov je bývalý minister obrany Jaroslav Naď. Súčasne prebieha v druhej sále sa diskutuje o Ukrajine a jej možnom členstve v Európskej únii. Okrem iných tam diskutuje Michal Šimečka.

14:23 V sále Maria Theresia Stage prebieha diskusia o využité a nebezpečenstvách umelej inteligencie a algoritmov. Na Danube Stage súčasne diskutujú o dezinformáciách v demokratických režimoch. Jednou z rečníčok je podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

13:54 Pozrite si rozhovor s prezidentom a zakladateľom GLOBSECU Róbertom Vassom:

13:36 V sále Maria Theresia Stage prebieha diskusia o rekonštrukcii Ukrajiny. Jedným z rečníkov je aj námestník ministra pre strategický priemysel Ukrajiny Sergiy Boyev.

13:12 Na hlavnom pódiu pokračuje diskusia o geopolitike so slovenským ministrom zahraničných vecí Miroslavom Wlachovským, rakúskym spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Alexandrom Schallenbergom, českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským a španielskym ministrom zahraničných vecí Josém Manuelom Albaresom Buenom. 

12:20 Prvú diskusiu na pódiu Danube Stage vedie Kasia Madera z BBC. Rozpráva sa s ministrom obrany USA Markom T. Esperom. Trojdňová konferencia je plná zaujímavých hostí. Prečítať si o nich môžete v článku nižšie. 

12:13 Slova sa ujala Zuzana Čaputová. "Rusko kontroluje menšie územie, než pred rokom. Sme silnejší, než naši súperi," uviedla. Poukázala na to, že aby Slovensko a západné krajiny uspeli, nesmú sa báť a musia pokračovať v tom, čo robia. Jej prejav môžete sledovať na našej sociálnej sieti alebo nižšie.

12:00 GLOBSEC 2023 sa oficiálne začal. Hostí privítal prezident a zakladateľ GLOBSECU Róbert Vass. Otvorenia sa zúčastnila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na konferencii sa rozhoduje o globálnej budúcnosti uviedol na úvod Vass a pripomenul ruskú inváziu na Ukrajinu, šírenie dezinformácií či krízu v oblasti energií a hospodárstva. "O globálnej budúcnosti sa rozhoduje v súčasnosti tu v strednej Európe. Inými slovami, o budúcnosti Západu sa rozhoduje v strednej alebo východnej Európe," povedal. 

11:54 Náš kolega Vladyslav Jackovyj sa rozprával s námestníkom ministra pre strategický priemysel Ukrajiny Sergiyom Boyevom. Hovorili o budúcej spolupráci ukrajinského a slovenského priemyslu a najmä o vojenskom priemysle.

vlad ta3

11:46 Naša kolegyňa Andrea Simančíková sa rozprávala s prezidentom a zakladateľom GLOBSECU Róbertom Vassom.

Globsec ta3

11:34 Pred začiatkom bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2023 Bratislava forum sa konal panel o zdravotnej pripravenosti. Podľa výsledkov, ktoré na ňom boli prezentované, je Slovensko v tomto tretie najhoršie. 

11:30 Prečítajte si, kto sa na tohtoročnej bezpečnostnej konferencii objaví v článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok