Metsola v ta3: Každá kríza nás posilňuje. Európa je silnejšia, ak funguje spoločne

ta3/SB, PB
29.5.2023 20:49

V čase politických turbulencií prišla na Slovensko predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola, ktorá pochádza z Malty. Aké vidí paralely medzi vývojom na Slovensku a vo svojej vlasti? Je podľa nej snaha slovenských poslancov zvrátiť zákaz spaľovacích motorov reálna? Viac povedala v relácii Téma dňa.

metsola_ta3_2.jpg
TA3

Slovensko sa musí udržať

Slovensko je automobilovou veľmocou v počte vyrobených áut na počet obyvateľov. Naši vládni predstavitelia však napriek tomu za veľmi nejasných okolností podporili zákaz spaľovacích motorov od roku 2035. Poslanci parlamentu chcú teraz tento zákaz zvrátiť. "V prvom rade treba spomenúť, že čelíme klimatickej kríze. Nie sú to len naši voliči, ktorí od nás žiadajú výsledky, ale aj geografia. Musíme sa uistiť, že naši občania sú chránení pred sociálnym a ekonomickým dopadom našich politických rozhodnutí," hovorí Metsola.  

"To, že Slovensko, je v tomto smere lídrom, sa musí udržať. Slovensko pokračuje v raste, odkedy vstúpilo do Únie. Myslím si, že je dôležité počúvať našich občanov. Je dôležité zabezpečiť, aby mohli platiť účty. Aj podniky majú obavy, ako dlho ešte vydržia. Musíme diskutovať o ambíciách a o tom, ako dosiahnuť naše ciele. Medzi krajinami EÚ existujú rozdiely, ale máme podobné ciele," dodala.

Automobilový priemysel sa tiež so zdesením pozerá na prípravu emisnej normy známej ako Euro 7. "Je jasné, že technologické pokroky sa dejú rýchlo. Musíme sa oslobodiť od závislosti na ruskom plyne, no zároveň musíme zostať konkurencieschopní. Musíme sa ustiť, že našich spotrebiteľov nevyženieme z našich trhov. Myslím si, že je dôležitá rovnováha," tvrdí Metsola.

Občania sa však obávajú, že teraz dostupné autá budú v budúcnosti nedostupné, pretože ich cena sa zvýši. "Je to o tom, ako budeme chrániť priemysel a zároveň spotrebiteľov. Najhorším scenárom by bolo, ak by sme nič nepovedali a neurobili," konštatuje.  

Snaha Ukrajiny a Moldavska

Na záver diskusie dodala, že Európsky parlament je milo prekvapený, ako rýchlo Ukrajina a Moldavsko implementujú reformy a robia to, čo sa od nich žiadalo v súvislosti s ich žiadosťou o vstup do EÚ. "Toto sa deje v kontexte aktívnej vojny aj v kontexte ruskej propagandy. Hovoriť o konkrétnych dátumoch by bolo jednoduché, no každá krajina má svoju vlastnú cestu," dodala na margo vstupu týchto krajín do EÚ. 

"Ak Ukrajinci požiadajú o šancu, prečo by sme im ju nedali? Ak chcú byť bližšie k Európskej únii, mojou odpoveďou je jasné áno," doplnila.

Detaily o tom, čo povedala Metsola k Ukrajine a Moldavsku, nájdete vo videu nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok