Nesúhlasia s normou Euro 7. Osem krajín EÚ vrátane Slovenska podpísalo kritický dokument

TA3 ČTK
23.5.2023 11:48

Osem krajín Európskej únie v pondelok zaslalo do Bruselu spoločný dokument, v ktorom silne kritizujú pripravovanú emisnú normu Euro 7. V skupine signatárov sú okrem iného Česko, Slovensko, Francúzsko či Taliansko. Dokument označuje pripravované pravidlá za nerealistické.

autá parkovanie ulica (1140pxl) TASR/Jaroslav Novák
TASR/Jaroslav Novák

Pokiaľ vstúpi do platnosti nová emisná norma Euro 7, prinesie to od roku 2025 zdraženie automobilov minimálne o 2000 eur, zrušenie výroby lacnejších automobilov a rast nezamestnanosti. Na utorkovej tlačovej konferencii mimoparlamentnej strany Demokrati na to upozornil exminister hospodárstva Karel Hirman. Je podľa neho dôležité, aby sa noví ministri tejto téme venovali a v Bruseli presadzovali záujmy Slovenska, ktoré je závislé od výroby automobilov.

Nekúpia si nové auto

Automobilky podľa Hirmana nebudú schopné pripraviť v takom krátkom čase výrobu niektorých modelov podľa novej normy a niektoré sa už vyjadrili, že v roku 2025 zastavia ich výrobu. "Toto nie je strašenie. To sú výstupy z automobilového priemyslu," povedal Hirman. Pokiaľ bude emisná norma bez zmien prijatá, bežný občan si už podľa neho nebude môcť dovoliť kúpiť nové auto. Euro 7 podľa exministra nedáva zmysel ani z toho dôvodu, že znižuje emisie iba o dve až päť percent, a navyše sa EÚ už dohodla na zákaze výroby nových áut so spaľovacím motorom od roku 2035. Norma sa má týkať aj nákladných vozidiel a autobusov, i keď s dvojročným odkladom účinnosti. Nie je však podľa Hirmana jasné, ako sa s Euro 7 vyrovnajú výrobcovia týchto vozidiel.

Riešením, ako výraznejšie znížiť emisie z dopravy na Slovensku, je podľa člena mimoparlamentnej strany Jána Šubáka zníženie priemerného veku vozidiel náhradou starých vozidiel, ktoré majú podstatne vyššie emisie, za nové. Majitelia by mali byť motivovaní napríklad štátnou dotáciou za vyradenie starého vozidla. 

Text, ktorý bol zaslaný Európskej komisii (EK) aj ďalším členským štátom, tvrdí, že ciele stanovené novou normou "sa nejaví ako realistická". Skupina ôsmich krajín dodáva, že sa stavia proti novým a prísnejším emisným pravidlám pre osobné a dodávkové automobily, pretože "nové pravidlá by odčerpali investície v (automobilovom) priemysle" potrebné na dosiahnutie cieľov stanovených pre rok 2035 a rozvoj elektrických áut. 

Krajina tiež nesúhlasí s chystaným meraním emisií z bŕzd a pneumatík. Dokument podpísali Francúzsko, Taliansko, Poľsko, Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko, Česko a Slovensko. Ak by sa všetky tieto krajiny pri hlasovaní o novej norme postavili proti, neprešla by.

Krajiny EÚ a európski poslanci majú tento rok v úmysle rokovať o sprísnení emisných pravidiel, ktoré s cieľom znížiť škodlivé splodiny vypúšťané automobily navrhla vlani v novembri Európska komisia. Norma by sa mala od júla 2025 vzťahovať na osobné a dodávkové automobily ao dva roky neskôr na autobusy a nákladné autá.

Európske automobilky sa navrhovanej emisnej norme bránia, je podľa nich príliš nákladná, uponáhľaná a zbytočná. Boli by s ňou podľa nich spojené veľké výdavky a tieto vynaložené peniaze, ktoré by mohli chýbať pri chystanom prechode na výrobu elektromobilov. EK tvrdí, že prísne pravidlá sú potrebné na zníženie škodlivých emisií a tiež aby sa neopakoval škandál okolo falšovania testov emisií, ktorému čelila automobilka Volkswagen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok