Generácia Z je na pokraji vyhorenia. Prečo mladí ľudia pracujú nad rámec svojich síl?

ta3/NF
31.5.2023 00:00

V súčasnej ekonomickej situácii generácia Z pracuje mnoho hodín, čím jej hrozí syndróm vyhorenia. Jediným dôvodom nadčasov však nie je len finančná situácia. Čo ich ešte motivuje?

Generácia Z je na pokraji vyhorenia. Prečo mladí ľudia pracujú nad rámec svojich síl?
Profimedia

Podľa hlavnej ekonómky vo Výskumnom ústave ADP Nely Richardsonovej sa zdá, že pracovná neistota je najväčšou hnacou silou usilovnosti generácie Z. "Mladí ľudia nemajú taký typ bezpečia, aký som mala ja, keď som odchádzala z univerzity," povedala personalistka Lara Hollidayová, ktorá sa práve nachádza vo svojich stredných rokoch.

Negatívne stereotypy

"Netušila som, či dostanem prácu, ktorú som chcela, ale vedela som, že ju budem mať. A vedela som tiež, že keď budem tvrdo pracovať, mohla by som si jedného dňa dovoliť kúpiť vlastný dom. Mladí prichádzajú do úplne iného sveta," dodala.

S mnohými zisteniami spomenutými vyššie sa stotožňuje aj Jasmin Martinová. "Chcem sa uistiť, že to, čo robím, ľudia vidia a vedia, že urobili správne rozhodnutie, keď ma prijali," vysvetlila. "Samozrejme, je to extrémne konkurencieschopné a som naozaj vďačná, že mám prácu pri tom všetkom, čo sa deje." Dodala, že ona a jej rovesníci si tiež veľmi dobre uvedomujú negatívne stereotypy okolo generácie Z. "Všetci si myslia, že sme leniví a chceme pracovať z domu, preto je nutné spochybňovať to."

Richardsonová zdôrazňuje, že neočakávajú automaticky premietnutie tvrdej práce do zvyšovania platov alebo povýšení. "Zatiaľ čo väčšina pracovnej sily očakáva, že dostane bonus alebo zvýšenie platu, mladí ľudia nie," uviedla ekonómka z Výskumneho ústavu ADP. Ich výskum ukázal, že iba 50 percent opýtaných pracovníkov generácie Z očakáva zvýšenie platov v nasledujúcich 12 mesiacoch, zatiaľ čo približne dve tretiny ostatných vekových skupín očakávajú automatické navýšenie mzdy.

Martinová povedala, že vystavenie obsahu sociálnych médií, ktoré zahŕňajú aj velebenie hektického pracovného života, tiež ovplyvnilo jej myslenie. Naprieč platformami mladí hovoria o ich pracovnom dni, ktorý začína už o šiestej ráno. Tento trend hyperproduktivity prispel k Jasmininej motivácii chodiť do práce už o 7.00.

Ďalším faktorom, ktorý prispieva k pracovným hodinám navyše, môže byť ich túžba pracovať pre etických či cieľavedomých zamestnávateľov, zdôrazňuje Richardsonová. Mnohým z generácie Z veľmi záleží na témach ako je rozmanitosť a inklúzia, rovnosť v odmeňovaní žien a mužov, preto radi tvrdo pracujú pre spoločnosti, ktoré tieto očakávania napĺňajú. "Mladí ľudia pocitujú radosť, pokiaľ ide o pokrok v spoločnosti, pre ktorú pracujú."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok