Firmy sa snažia vyťažiť zo zamestnancov čo najviac. Čo je nový fenomén quiet hiring?

ta3/euronews
9.5.2023 00:00

Quiet hiring, teda tichý nábor, umožňuje zamestnávateľom udržať si stály počet zamestnancov a zamerať sa namiesto náborov na zvyšovanie kvalifikácie existujúcich zamestnancov. Aké však z neho plynú výhody a nevýhody pre firmy a zamestnancov?

Firmy sa snažia vyťažiť zo zamestnancov čo najviac. Čo je nový fenomén quiet hiring?
Profimedia

Po quiet quitting je novým trendom na pracovisku quiet hiring. Portál euronews ho opisuje ako proces, pri ktorom organizácia využíva schopnosti súčasných zamestnancov na získanie nových zručností bez toho, aby musela prijať nových ľudí. Technologický výskum a poradenská spoločnosť Gartner ho zaradila medzi deväť hlavných pracovných trendov pre rok 2023.

Podľa Emily Rose McRaeovej, ktorá vedie výskumný tím budúcnosti práce v oblasti ľudských zdrojov tejto spoločnosti, quiet hiring umožňuje zamestnávateľom udržať si stabilný počet zamestnancov tým, že sa namiesto náborov zamerajú na výchovu a podporu interných talentov. Táto stratégia môže tiež poskytnúť súčasným zamestnancom príležitosť zdokonaliť sa a experimentovať s novými úlohami. "Realita roku 2023 je taká, že bez ohľadu na to, či pôjdeme do recesie alebo nie, všetci sú trochu nervózni," povedala pre CNBC

Quiet hiring však nie je žiadnou novinkou, praktizuje sa už veľmi dlho. "Súčasná ekonomická kríza a hrozby recesie však môžu vysvetliť vznik tohto nového trendu na pracovisku," povedal profesor organizačnej psychológie na univerzite v Manchestri a člen akadémie manažmentu Cary Cooper pre Fortune

Je quiet hiring výhodou?

Keďže spoločnosti čelia finančným ťažkostiam a musia hromadne prepúšťať, mnohé sa obracajú na quiet hiring, aby zaplnili medzery na pracoviskách a ušetrili financie. Podľa spoločnosti Gartner môže byť mobilizovanie interných talentov výhodné pri riešení organizačných potrieb pre spoločnosť aj pre zamestnancov. Pri správnom postupe môže naplniť kariérne ašpirácie zamestnancov, posilniť ich lojalitu, a zároveň udržať mzdové náklady pod kontrolou.

Úskalia quiet hiringu však spočívajú v tom, že zamestnávateľ žiada príliš veľa od zamestnancov, ktorí sa už môžu cítiť prepracovaní a vyhorení. Taktiež im dáva povinnosti, ktoré sú nad rámec ich súčasného popisu práce, a to bez riadneho povýšenia alebo zvýšenia platu. Quiet hiring však nie je len o žiadaní nadmernej práce od zamestnancov, ale aj o identifikácii oblastí, v ktorých sú talenty najviac potrebné, a o prerozdelení interných talentov smerom k novým cieľom organizácie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok