Keď vás práca nebaví, ale nechcete podať výpoveď. Medzi mladými sa šíri nový fenomén Quiet quitting

ta3/The New York Times
25.9.2022 06:00

Medzi mladými pracujúcimi sa na sociálnej sieti Tiktok šíri nový fenomén. Quiet quitting, alebo "tiché ukončenie" je termín, ktorý popisuje nový postoj k zamestnaniu a pracovným povinnostiam. Nabáda ľudí robiť iba toľko, koľko musia a nič naviac. Trend vyvolal medzi ľuďmi rôzne reakcie.

Keď vás práca nebaví, ale nechcete podať výpoveď. Medzi mladými sa šíri nový fenomén Quiet quitting
Twitter/ Forbes Tech

"Nedávno som sa dozvedel o termíne zvanom "tiché ukončenie" (quiet quitting, pozn. autor), keď neopúšťate prácu priamo, ale opúšťate myšlienku ísť nad rámec," hovorí používateľ sociálnej siete TikTok Zaid Khan v jednom zo svojich videí. "Stále si plníte svoje povinnosti, ale už sa duševne nehlásite ku kultúre zhonu a k myšlienke, že práca musí byť váš život."

Fráza sa zo sociálnej siete dostala do širšieho povedomia. Pojem bol definovaný a predefinovaný. Pre niektorých to bola psychická kontrola nad pracovným časom. Pre iných to bolo neprijímanie práce navyše bez finančného ohodnotenia.

Mnoho ľudí sa cíti zmätene. Prečo potrebujete výraz na opísanie niečoho takého obyčajného, ako je chodenie do práce a vykonávanie svojej práce, aj keď sa nám nepáči? Niektorí ľudia sa cítia uznaní za to, že v práci nikdy nedvihnú ruku, alebo sa cítia odsúdení, pretože sú aktívni. A potom sú tu tí, ktorí závidia. Želajú si, aby mohli "potichu skončiť", ale veria, že im to nikdy neprejde kvôli ich rase alebo pohlaviu.

Reakcie pracujúcich 

Gabrielle Judgeová pracuje v zákazníckej podpore pre technologickú spoločnosť. Na sociálnych sieťach vidí ľudí hovoriť o "tichom ukončení" bez ohľadu na to, ako to ovplyvňuje ostatných. "Niektorí ľudia berú "tiché ukončenie" ako pasívne agresívne stiahnutie sa," povedala. "Práca nie je to vždy len o jednotlivcovi. Sme tím," uviedla pre americký web The New York Times.

Napriek tomu podporuje zodpovednú komunikáciu zdravých osobných hraníc. "Ide mi o rovnováhu," uviedla. "Pokiaľ si každý robí svoju prácu a navzájom sa nepotrebujú, môžu robiť čokoľvek."

Predchádzať vyhoreniu

Alex Bauerová začala svoju prácu pred štyrmi mesiacmi. Päť dní v týždni pracuje osem hodín. Vybrala si ju, pretože od nej nevyžaduje emocionálnu energiu. "Napĺňa ma dostať zoznam vecí, ktoré treba urobiť, a odškrtávať si ich jednu po druhej," povedala. "Mám ráda vyťaženosť a nemám záchvaty úzkosti. Som dobrá vo svojej práci, ale potom idem domov a nemyslím na to." Má dokonca aj vedľajšiu prácu ako editorka poviedok.

V minulosti pracovala v reštauráciách, kde musela pod tlakom variť a riadiť personál kuchyne, ktorý pravidelne neprišiel do práce. "V tejto práci som vyhorela a prišlo mi fyzicky zle. Myslela som si, že mám covid, pretože som nemohla prejsť do zadnej časti reštaurácie bez toho, aby sa mi nezatmelo pred očami."

Je nadšená, že zvyšok sveta dobehol jej spôsob myslenia, namiesto toho, aby odsudzoval jej túžbu pracovať v jednoduchšom zamestnaní. "Je veľmi osviežujúce pristupovať k práci ako ja a je naozaj pekné vidieť, že o niečom, čo robím, rastie povedomie."

Po roku a pol s pandémiou chce z domu pracovať len 8 % Slovákov TASR/DPA

Nikki Milesová pracuje ako špecialistka na ľudské zdroje pre zábavnú spoločnosť v Texase. "Keď som prvýkrát čítala o "tichom ukončení", zdalo sa mi to smiešne," priznala. Vie, aké to je tvrdo pracovať vo svojej práci. "Som trochu perfekcionistka," povedala. Zaujíma sa najmä o projekty zahŕňajúce rozmanitosť, rovnosť a začlenenie a pomáha svojej spoločnosti rozvíjať lepšie politické agendy a programy. 

Nikdy však nerozumela ľuďom, ktorí si berú navyše prácu len aby dobre vyzerali alebo upútali v zamestnaní pozornosť. Je zmätená týmto trendom. "Znamená to, že sa od vás očakáva, že urobíte viac, ako máte," uviedla. "Nerozumiem tomu. Robíte prácu, za ktorú ste odmeňovaní, a ak chcete ísť nad rámec, tak do toho. Nemalo by to ale byť podmienkou."

Quiet quitting ako pasívna agresia

Kariérny kouč Matt Spielman chápe, prečo niektorí chcú byť v práci menej aktívni. "Ak je niekto naozaj vyhorený, na konci svojich síl, alebo má osobné problémy, má preňho zmysel poľaviť," povedal. Verí, že nutkanie je silnejšie pri práci na diaľku. "Pri práci z domu je oveľa jednoduchšie cítiť sa menej zapojený, menej súčasťou tímu a pre manažérov je jednoduchšie vyhodiť zamestnanca," vysvetlil.

Obáva sa však, že sa ľudia zapoja do "tichého ukončenia" z pomsty spoločnosti. ""Tiché ukončenie" sa zdá byť pasívne agresívne," poznamenal. "Ak je niekto vyhorený, malo by sa o tom viesť úprimný rozhovor." Spielman je predovšetkým presvedčený, že "tiché ukončenie" bráni ľuďom nájsť si prácu, ktorú si zamilujú, a ktorá im poskytuje zmysel a pocit spolupatričnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok