Aké veľké mená sa objavia na GLOBSECu? Vystúpia Metsolová, Macron aj von der Leyenová

ta3 GLOBSEC / nf;pm
29.5.2023 12:25

V Bratislave sa koná 18. ročník poprednej medzinárodnej strategickej konferencie GLOBSEC 2023 Bratislava Forum. Vystúpia mnohé popredné mená slovenskej i svetovej politiky. Medzi nimi nechýbajú ani Ursula von der Leyenová, Roberta Metsolová, Jan Lipavský, Jiří Šedivý, Michail Chodorkovský či Olha Stefanišynová. Zúčastní sa aj súčasný premiér Slovenskej republiky Ľudovít Ódor.

Aké veľké mená sa objavia na GLOBSECu? Vystúpia Metsolová, Macron aj von der Leyenová
foto: TASR/AP; koláž: Nicolette Ftackova

Jan Lipavský

Jan Lipavský sa stal ministrom zahraničných vecí Českej republiky 17. decembra 2021. Štyri roky pôsobil v Poslaneckej snemovni ako podpredseda vo výbore pre zahraničné veci a výbore pre obranu. Pred vstupom do politiky sa venoval kariére v súkromnom sektore v oblasti bankových informačných technológií.

Pracoval pre spoločnosti ako McKinsey & Company, Euro RSCG, ZOOT, Total Solutions a Moro Systems. Vyštudoval Medzinárodné priestorové štúdiá na Fakulte sociálnych vied Karlovej univerzity, Inštitút medzinárodných štúdií. Počas štúdia strávil rok v zahraničí na University of Kent v Spojenom kráľovstve.


Jan Lipavský TASR/AP

Karl Nehammer

Karl Nehammer nastúpil do funkcie spolkového kancelára Rakúskej republiky v decembri 2021 po tom, čo od roku 2020 pôsobil ako spolkový minister vnútra. Počas svojej kariéry v súkromnom sektore bol kancelár Nehammer v rokoch 2009 až 2013 výkonným riaditeľom akadémie 2.1 a je strategickým tréner komunikácie, rečníctva a komunikačných zručností od roku 1999.

Od roku 1993 do roku 1996 bol profesionálnym vojakom, absolvoval predĺženú povinnú službu (1 rok na dobrovoľnej báze) a následne pokračoval v službe v rakúskych ozbrojených silách.

Karl Nehammer Profimedia

Olha Stefanišynová 

Vo vláde má na starosti integráciu Ukrajiny do EÚ a NATO, ako aj koordináciu politík rodovej rovnosti a Zelenej dohody. Je profesionálna právnička s viac ako 14-ročnými skúsenosťami v oblasti medzinárodného a európskeho práva. V rokoch 2017 až 2019 pôsobila ako generálna riaditeľka Úradu vlády pre koordináciu európskej a euroatlantickej integrácie Ukrajiny a potom mala súkromnú právnu prax.

Stefanišynová je v odborných kruhoch známa ako jedna z najkvalifikovanejších "eurointegrátoriek" Ukrajiny. Na ministerstve spravodlivosti pracovala na reformách, ktoré viedli k udeleniu bezvízového režimu Ukrajine s EÚ, a zúčastnila sa rokovaní o dohode o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou. Pod jej vedením bol vypracovaný podrobný plán implementácie a monitorovania dohody. V roku 2022 bola Olha vedúcou kandidatúry Ukrajiny na členstvo v EÚ, ktorá viedla k udeleniu štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine.


Olha Stefanišynová Profimedia

Andrij Kostin

Generálny prokurátor Ukrajiny. Je uznávaným právnikom, členom ukrajinského parlamentu a bývalým členom strany "Sluha ľudu". Vyštudoval právo na Štátnej univerzite v Odese. Od roku 2000 je členom Medzinárodnej advokátskej komory a v rokoch 2013 - 2015 členom jej riadiaceho orgánu – Rady IBA.

Bol tiež vedúcim podvýboru zodpovedného za implementáciu rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva, ako aj členom ukrajinskej delegácie v Trilaterálnej kontaktnej skupine na rokovaniach s Ruskou federáciou v Istanbule. V auguste 2022 bol ocenený ako "Ctihodný právnik Ukrajiny" za významný profesionálny úspech a roky etickej práce.

Andrij Kostin Profimedia

Jiří Šedivý

Je generálnym riaditeľom Európskej obrannej agentúry od mája roku 2020 a priniesol so sebou rozsiahle skúsenosti v oblasti obrany. Pôsobil ako minister obrany Českej republiky (2006-2007) a námestník ministra obrany (2010-2012) a tiež na medzinárodnej scéne ako námestník generálneho tajomníka NATO pre obrannú politiku a plánovanie (2007-2010). 

Okrem toho má za sebou rozsiahlu akademickú kariéru ako profesor bezpečnostných štúdií v Európskom centre bezpečnostných štúdií Georgea C. Marshalla (2004 – 2006) a predtým ako riaditeľ Ústavu medzinárodných vzťahov. Pôsobil aj ako odborný asistent medzinárodných vzťahov na Karlovej univerzite a profesor európskej bezpečnosti na New York University v Prahe. Ako expert zohral významnú úlohu pri vstupe Českej republiky do NATO.

Jiří Šedivý TASR - Pavol Zachar
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok