Osemnásty ročník GLOBSECu ovládne Bratislavu. Kto sa na ňom ukáže a o čom sa bude diskutovať?

ta3/GLOBSEC, ČTK
29.5.2023 07:17

Od pondelka 29. mája do stredy 31. mája sa v Bratislave uskutoční 18. ročník poprednej medzinárodnej strategickej konferencie GLOBSEC 2023 Bratislava Forum. Bude nabitý prednáškami, diskusiami a prejavmi vplyvných a významných osobností a politikov. Čo je to GLOBSEC? Ktorí politici pricestovali na Slovensko?

GLOBSEC je globálna organizácia odborníkov (takzvaný think-tank). Svoje pobočky má rozmiestnené po celej Európe a dokonca aj v USA. Konkrétne sú v Bratislave, Bruseli, Kyjeve, Viedni a vo Washington DC. Jej poslaním je zvyšovať bezpečnosť, prosperitu a udržateľnosť v Európe a na celom svete a ovplyvňovať budúcnosť vytváraním nových nápadov a riešení pre lepší a bezpečnejší svet.

"Medzinárodné prostredie sa stáva menej predvídateľným a komplexnejším. Technologické inovácie rýchlo narúšajú staré rámce ekonomík, spoločností a politického poriadku," píše GLOBSEC na svojej stránke. Organizácia pomáha lepšie pochopiť globálne trendy a ich dôsledky pre spoločnosť, ekonomiku a bezpečnosť. 

GLOBSEC vytvára nové nápady a riešenia pre stabilnejší, prosperujúcejší a udržateľnejší svet prostredníctvom. Na to vykonáva výskum a zisťuje politický pohľad na hlavné hrozby a riziká pre našu spoločnosť, podnecuje zmeny zapojením vážených politikov a vedúcich predstaviteľov z rôznych sektorov a spájanie lídrov a zainteresovaných strán na jednom mieste. 

Organizácia stimuluje verejno-súkromný dialóg s cieľom formovať agendy pre budúcnosť. S ohľadom na globálne ambície a stavajúc na svojom stredoeurópskom dedičstve sa GLOBSEC snaží prispievať k programom, ktoré sú pre Európu kľúčové. Koná v duchu európskych hodnôt a medzinárodnej spolupráce.

GLOBSEC 2023

Popredná medzinárodná strategická konferencia GLOBSEC 2023 Bratislava Forum. Bude sa zaoberať frontovými líniami novo rozdeleného sveta. Fórum sa presadilo ako najvýznamnejšia platforma v regióne strednej a východnej Európy. 18. ročník chce svetu pripomenúť, že regióny strednej a východnej Európy neboli nikdy dôležitejšie pre zabezpečenie globálnej stability.

"Ruská invázia na Ukrajinu je útokom na základné základy globálnej demokracie a bezpečnosti. Keďže vojna sa naďalej prejavuje a spôsobuje vážne škody, globálna komunita zostáva vážne rozdelená," píše organizácia. Súčasne demokratické štáty podľa nej čelia množstvu výziev, ktoré si vyžadujú okamžité opatrenia.

V Bratislave sa stretnú zainteresované strany z rôznych oblastí, aby vytvorili prelomové nápady a riešenia, ako prekonať výzvy, s ktorými svet bojuje. Diskusie na nadchádzajúcom GLOBSEC Bratislava Forum majú tri hlavné témy:

  • pokračujúca podpora pre Ukrajinu
  • odolnosť Európy tvárou v tvár vojne
  • zmierňovanie globálnych dôsledkov konfliktu

Fórum zorganizuje zoznam rôznych tematických sprievodných podujatí a exkluzívnych stretnutí, na ktorých bude hľadať riešenia a plánovať dlhodobé stratégie do budúcnosti.

Kto príde?

Zúčastnia sa desiatky hláv štátov a vlád, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, rad ministrov a ďalších hostí, príde aj známy kritik ruskej vlády Michail Chodorkovský. Podľa organizátorov dorazí do Bratislavy vyše tisíc hostí zo 60 krajín. Príde aj ukrajinská delegácia, ktorej zloženie zatiaľ nie je úplne známe. Potvrdená je účasť podpredsedníčky ukrajinskej vlády Olhy Stefanišynovej. 

Z premiérov dorazí napríklad predseda vlády Kosova Albin Kurti, rakúsky kancelár Karl Nehammer či gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, z hláv štátov okrem Macrona príde napríklad srbský prezident Aleksandar Vučić, doraziť má turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu či šéf izraelskej diplomacie Eli Kohen. Z Českej republiky na konferencii vystúpi už v pondelok šéf tamojšej diplomacie Ján Lipavský či eurokomisárka Věra Jourová. V stredu sa konferencie zúčastní český premiér Petr Fiala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok