Ruská korupcia v najvyšších kruhoch. Slovenské voľby budú zrejme terčom tiež

ta3/ Denis Dufala
29.5.2023 15:00

Od dobrého chlapca, špióna, až po zasahovanie do volieb v Spojených štátoch amerických. Ruská federácia vedie hybridnú vojnu vo všetkých kútoch sveta a príliš sa týmto obvineniam ani nebráni. Najvyšší ústavní činitelia tiež dostali správy od tajných, ktorí ukazujú smerom na východ.

Ruská korupcia v najvyšších kruhoch. Slovenské voľby budú zrejme terčom tiež
TASR/AP/TA3/Denis Dufala

Opatrne, presne, chirurgicky

V hľadáčiku Ruska nie je ovplyvňovanie volieb a ďalších spoločenských aspektov len v štátoch bývalého Sovietského zväzu, ale i ďalších krajín západného sveta. Jednou z afér medzinárodného merítka sú voľby v Spojených štátoch amerických. Jevgenij Prigožin, ruský oligarcha známy tiež ako Putinov kuchár, sa priznal k zasahovaniu do amerických volieb. Minulý rok Prigožin tvrdil, že zasahoval do volieb v USA a tiež, že v tom plánuje pokračovať. Podľa agentúry Reuters malo ísť o prvé verejné priznanie nevýdaných rozmerov od osobnosti, ktoré Washington spája so snahami o ovplyvňovanie americkej politiky. Prigožin prostredníctvom sociálnej siete uviedol, že do volieb zasahuje a aj v budúcnosti bude "opatrne, presne, chirurgicky a našim vlastným spôsobom, ako to my vieme." 

Biely dom vyhlásil, že tieto vyjadrenia pre nich nie sú ničim novým. "Je dobre známe a dobre zdokumentované, že subjekty spojené s Jevgenijom Prigožinom sa snažili ovplyvniť voľby po celom svete, vrátane Spojených štátov," dodala hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Dopĺňa, že v intenciách Ruska bolo podkopávať demokraciu a živiť nezhody spoločnosti v krajine.

Ruská federácia pomocou svojich takzvaných "trolích fárm" polarizuje spoločnosť a šíri nenávisť najmä prostredníctvom sociálnych sietí. Títo užívatelia často píšu pod falošnými profilmi a ich prejav vykazuje známky neznalosti reči danej krajiny.

Na jednej zo sociálnych sietí, ktorá sa teší popularite najmä v Amerike, zdieľal aj Donald Trump príspevky, ktoré boli tvorené ruskými trolmi.

Rusi tiež podporujú svoje príspevky plateným sponzorovaním, no najväčšie dosahy na sociálnych sieťach majú prostredníctvom šírenia takzvaného virálneho obsahu a teda polarizujúci, organický obsah sa šíril sám. Za ovplyvňovanie volieb v USA padlo obvinenie aj na ruského analytika Igora Dančenka – mal klamať a zatajovať FBI skutočnosti spojené s jeho prácou. Dančenko mal ísť proti Trumpovi, napokon sa vo vyšetrovaní nepodarilo získať dôkazy o tom, že by mal bývalý americký prezident spojenie s Ruskom. Napriek tomu vyhodnotili vyšetrovatelia zásahy Ruska do diania a volieb USA ako rozsiahle a systematické. 

Kauza Ibiza

Korupčným kauzám sa nevyhla ani vláda nášho západného suseda, Rakúska. Exšéfa pravicovej Slobodnej strany Rakúska Heinza-Christiana Stracheho uznal v roku 2021 viedenský súd vinným z korupcie v súvislosti s kauzou Ibiza. Informovala o tom agentúra AFP. Strachemu bol udelený 15-mesačný podmienečný trest odňatia slobody. Bývalý predseda FPÖ čelil obvineniam z prijatia úplatku za údajnú kúpenú zmenu zákona, ktorý mal zabezpečiť výhody pre súkromnú kliniku vo viedenskej lokalite nazývanej Währing.

Podľa Markízy mal Stracheho podplatiť prevádzkovateľ kliniky Walter Grubmüller, ktorému súd vymeral 12-mesačný podmienečný trest. Strache vinu počas súdneho procesu odmietal.

Počas vlády mal Strache lobovať aby bola predmetná klinika zaradená do istého finančného fondu súkromných zdravotníckych zariadení, čo by malo za následok priame hradenie poplatkov za úkony zo sociálneho poistenia a klinika by tak benefitovala.

Kauza nabrala na obrátkach po zverejnení záznamu zo skrytej kameri na Baleárskom ostrove Ibiza (pozn. red. podľa ktorého má kauza i názov). Všetky tieto skutočnosti viedli až k pádu rakúskej vlády. Strache odstúpil z funkcie vicekancelára aj z líderského kresla FPÖ, ktoré vtedy bolo vo vládnej koalícii spolu so stranou ÖVP, Sebastiana Kurza.

V septembri roku 2019 sa konali ďalšie parlamentné voľby, ktorých výsledkom bol návrat kancelára Kurza.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok