Ruská korupcia v najvyšších kruhoch. Slovenské voľby budú zrejme terčom tiež

ta3/ Denis Dufala
29.5.2023 15:00

Od dobrého chlapca, špióna, až po zasahovanie do volieb v Spojených štátoch amerických. Ruská federácia vedie hybridnú vojnu vo všetkých kútoch sveta a príliš sa týmto obvineniam ani nebráni. Najvyšší ústavní činitelia tiež dostali správy od tajných, ktorí ukazujú smerom na východ.

Vážne obvinenia z financovania politických strán a manipulácie volieb zasahujú okrem iných štátov západného sveta i Slovensko. V tomto článku prinášame prehľad cieľov hybridnej vojny v podaní Ruskej federácie.

Kotlebova ĽSNS

Počas minulého roku žiadala SASKA o prešetrenie financovania politických subjektov ako ĽSNS a Republika z možného prílivu peňazí od Ruskej federácie. Polícia v minulosti pre podozrenia z vyzvedačstva a korupcie prepojenej s Ruskou federáciou zadržala niekoľko osôb. Medzi nimi bol aj Jozef M., ktorý mal pracovať ako asistent poslanca NR SR Miroslava Suju (pozn. red. kandidoval za ĽSNS, aktuálne v hnutí Republika). Jozefa M. polícia neobvinila a prepustila ho na slobodu.

"Nemôže nám byť jasné, aké názory prezentujú jednotliví politici ĽSNS a Republiky – či sú to ich osobné názory alebo o ide názory, za ktoré majú zaplatené z Ruska," tvrdil bývalý člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin.

"Prezentované dôkazy orgánov činných v trestnom konaní v súvislosti s ruskými špiónmi na Slovensku jednoznačne smerujú k podozreniu, že ĽSNS je financovaná z Ruska. Navyše všetko nasvedčuje tomu, že prepojenie na ruských špiónov môže byť oveľa väčšie a týkať sa aj strany Republika. Činnosť obidvoch strán je tak v priamom rozpore s Ústavou SR, a preto je najvyšší čas začať sa zaoberať ich rozpustením," komentoval Miroslav Žiak v stanovisku strany SASKA.

Po týchto obvineniach sa vyjadril aj Marian Kotleba: "Naša strana nie je financovaná žiadnymi cudzími zdrojmi, nemáme absolútne žiadne obavy."

Podľa polície má korupcia viacero podôb – môže to byť sľub, ponuka alebo poskytnutie úplatku s cieľom ovplyvniť niekoho konanie alebo rozhodnutie, alebo žiadosť o úplatok, či jeho prijatie. Úplatok nemusí mať iba finančnú podobu, môže ísť aj o poskytnutie informácií, hmotných darov či iných výhod, prípadne zvýhodňovanie známych.

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď v súčasnosti tvrdí, že Rusko chce manipulovať slovenskými voľbami v prospech strany Smer-SSD. Informáciu o snahách Ruska mali od tajných spravodajských služieb podľa Naďa dostať viacerí ústavní činitelia. V relácii Na telo to vyhlásil poslanec Národnej rady SR Jaroslav Naď. Podľa neho mal konkrétny občan dostať odmenu za manipuláciu volieb v prospech Smeru. Naďov oponent, Robert Kaliňák, to vylúčil a tvrdenie označil za klamstvo.

Expremiér Eduard Heger sa k predmetným informáciám o manipulácii slovenských volieb z ruskej strany nevyjadril. Informácia pre najvyšších ústavných činiteľov hovorila o tom, že občan Slovenska mal prevziať v Rusku peniaze, aby s ich pomocou manipuloval voľby v prospech strany Smer-SSD.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok