Top udalosti týždňa: Úradnícka vláda, chápadlá Ruska na Slovensku, nevinný Kočner, možný pád Bachmutu

ta3 tasr čtk
21.5.2023 19:04

Slovensko má po prvýkrát úradnícku vládu. Lev zabil svojho majiteľa. Matovičovi neprešiel návrh zákona. Rusko spustilo na Slovensku dezinformačnú kampaň. Slováci hrali počas týždňa na MS štyri zápasy. V Japonsku sa koná trojdňový summit G7. Marian Kočner je nevinný v prípade vraždy Jána Kuciaka, Alena Zsuzsová je vinná. Rusi tvrdia, že dobyli Bachmut, Kyjev nesúhlasí. Zhrnuli sme to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Úradnícka vláda, chápadlá Ruska na Slovensku, nevinný Kočner, možný pád Bachmutu
TASR/Jaroslav Novák

Úradnícka vláda

Slovensko má po prvýkrát v histórii úradnícku vládu. Nových ministrov vymenovala v pondelok 15. mája prezidentka Zuzana Čaputová. Na čele kabinetu odborníkov stojí doterajší viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Udalosti okolo menovania úradníckej vlády sme s vami sledovali online.

Všetky informácie nájdete v článku nižšie.

Kto je kto v úradníckej vláde? Prinášame vám krátke profily jej jednotlivých členov.

Lev zabil majiteľa

Vo výbehu exotických šeliem na ranči v Kysuckom Novom Meste-Oškerde našli v utorok mŕtveho muža. Policajti prijali oznámenie, že muž sa nevrátil z výbehu exotických šeliem. Na ranči zasahovali aj zdravotní záchranári. Po zabezpečení výbehu šeliem boli na mieste identifikované časti ľudského tela.

Po nájdení mŕtveho muža vo výbehu usmrtili v utorok 16. mája dve zvieratá. Jedno zastrelila polícia a druhé uspal veterinárny lekár. Po rokovaní vlády o tom informoval minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš. V objekte zostalo ďalších 16 tigrov a levov.

Matovičovi neprešiel návrh zákona

Poslanci národnej rady vo štvrtok neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov poslanca Igora Matoviča (OĽANO). Matky detí do 15 rokov a mladí do 25 rokov by od budúceho roka podľa návrhu nemali platiť daň z príjmu do určitej hranice. V roku 2024 to malo byť približne 2000 eur mesačne.

Ešte pred hlasovaním Matovič v pléne rozdával poslancom karafiáty. Urobil tak v súvislosti s hlasovaním o jeho vlastnom návrhu zákona, ktorý nazval Mamy bez daní, aby presvedčil poslancov. "Uvidíme o jedenástej, či im naozaj na matkách záleží,“ povedal na margo poslancov.

"Lebo chlapi, najmä politici, sa predháňajú na deň matiek sladkými statusmi, kytičkami, rozdávaním karafiátov po uliciach a podobne, a snažia sa takto ukázať, ako im na matkách záleží. Takže symbolicky im dáme na stôl karafiáty," povedal vo videu na sociálnej sieti predseda OĽANO pred hlasovaním. K výsledkom hlasovania sa zatiaľ nevyjadril.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok