FOTO: Kto je kto v úradníckej vláde? Pozrite si profily nových ministrov

ta3 TASR
15.5.2023 12:00

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok 15. mája vymenovala novú vládu Ľudovíta Ódora. Prinášame vám krátke profily jej jednotlivých členov.

FOTO: Kto je kto v úradníckej vláde? Pozrite si profily nových ministrov
TASR/Jaroslav Novák

Predseda vlády Slovenskej republiky - Ľudovít Ódor 

Narodil sa 2. júla 1976 v Komárne. V roku 1999 absolvoval štúdium matematiky a manažmentu na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (dnes Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK).

V apríli 1999 sa zamestnal ako analytik finančných trhov v Československej obchodnej banke, kde pracoval dva roky. Po ďalších dvoch rokoch pôsobenia v Slovenskej ratingovej agentúre prešiel do štátnej správy. V rokoch 2003 – 2005 bol hlavným ekonómom Ministerstva financií SR a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky. V roku 2006 sa stal členom Bankovej rady Národnej banky Slovenska. Dva roky bol poradcom premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša. V roku 2012 ho parlament zvolil za člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorú tiež spoluzakladal.

Venoval sa aj pedagogickej a publicistickej činnosti. V roku 2016 sa stal hosťujúcim profesorom na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti. Od januára 2017 do februára 2018 pôsobil ako člen dozornej rady Slovenskej sporiteľne. Prezident Andrej Kiska ho 20. februára 2018 vymenoval za viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Návrh na jeho vymenovanie Národnej rade SR predložil vtedajší predseda vlády Robert Fico, za hlasovalo 122 poslancov.

Ľudovít Ódor prispel k zavedeniu rovnej dane, podieľal sa na zavedení eura i na reforme prvého a druhého piliera dôchodkového systému. Je autorom viacerých odborných aj populárnych publikácií.

Podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov - Lívia Vašáková

Vyštudovala podnikový manažment a európske štúdiá na Ekonomickej univerzite v Bratislave, vo vzdelávaní pokračovala na univerzitách v Linzi, Mníchove, v Aix-en-Provence, v Ľubľane a v Hamburgu.

Ako kariérna úradníčka dobre pozná prostredie inštitúcií Európskej únie. Osem rokov pracovala v Európskej komisii ako ekonomická analytička na Generálnom riaditeľstve pre energetiku, kde sa zameriavala na hodnotenie dosahov legislatívy. Na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku viedla tím ekonomických analýz.

Od roku 2020 pôsobí v slovenskej štátnej správe ako generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR. Táto sekcia zároveň plní funkciu Národnej implementačnej a koordinačnej autority – koordinuje realizáciu plánu obnovy na národnej úrovni a komunikuje s Bruselom pri žiadostiach o platby.

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky - Peter Dovhun

Vyštudoval odbor medzinárodného obchodu na Fakulte zahraničného obchodu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Vo vzdelávaní pokračoval na Michiganskej univerzite.

Od roku 1999 pôsobil v súkromnom sektore na vrcholových manažérskych pozíciách firiem zameraných na IT a telekomunikačnú techniku. V rokoch 2013 – 2018 bol výkonným riaditeľom slovenskej pobočky spoločnosti Gratex. Popritom niekoľko rokov viedol aj jej austrálsku pobočku.

V rokoch 2016 – 2018 bol členom zboru poradcov spoločnosti Tachyum, Inc. USA, v roku 2019 sa stal výkonným riaditeľom spoločnosti Tachyum, s. r. o., Slovensko. V roku 2020 bol tiež poradcom ministra financií Eduarda Hegera.

V októbri 2020 začal pôsobiť v distribučnej energetickej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s., Bratislava, od 13. februára 2021 ako predseda predstavenstva a od 16. februára 2021 ako generálny riaditeľ. Z tejto pozície pristúpil k revízii niektorých zmluvných vzťahov a k zvýšeniu transparentnosti platových pomerov. Prostredníctvom niekoľkých voľnočasových iniciatív sa venuje rozvoju vrcholových manažérov a manažérok aj mladých ľudí s potenciálom.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky - Michal Horváth

Vyštudoval finančný manažment a ekonómiu verejného sektora na Univerzite Komenského v Bratislave, pokračoval v štúdiu na univerzite v Yorku, doktorát z ekonómie získal v roku 2007 na Univerzite v St. Andrews. Svoju doterajšiu profesionálnu dráhu zasvätil otázkam monetárnej a fiškálnej politiky. 

Akademicky pôsobil na univerzitách v Oxforde (2009 - 2014) a Yorku (2014 - 2019), publikoval v renomovaných medzinárodných akademických časopisoch. V rokoch 2003 – 2004 pôsobil na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ako poradca štátneho tajomníka, zastával tiež post riaditeľa Inštitútu sociálnej politiky. 

V štátnych službách pôsobil aj v rokoch 2007 – 2011, keď bol poradcom ministra financií SR. Počas pôsobenia na ministerstve financií zastupoval tiež SR na rokovaniach o vstupe krajiny do eurozóny. V rokoch 2012 – 2015 bol členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, stál tiež pri jej vzniku. Pôsobí ako hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska. Stál pri vzniku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok