Kočnera oslobodili. Zsuzsová je vinná v oboch prípadoch. Rodičia sú z rozsudku sklamaní

ta3 tasr
19.5.2023 13:54

Špecializovaný trestný súd oslobodil Mariana Kočnera spod obžaloby v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Alena Zsuzsová dostala 25-ročný trest a je vinná v prípade vraždy Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Vyhlásenie rozsudku sme sledovali online.

18:45 Dnešný ONLINE sme ukončili. 

18:40 Súd ukončil hlavné pojednávanie.

18:38 Organizácia Reportéri bez hraníc v piatok vzala na vedomie odsudzujúci verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku voči Alene Zs. v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Zároveň však označila za "debakel" rozsudok voči podnikateľovi Marianovi K., ktorého súd oslobodil pre nedostatok dôkazov. "Berieme na vedomie usvedčenie objednávateľky vraždy Jána Kuciaka, ale tento verdikt zanecháva trpkú príchuť. Spravodlivosti nebolo úplne učinené zadosť," napísal vo vyhlásení generálny tajomník RSF Christophe Deloire. Dodal, že RSF sa budú usilovať o dosiahnutie spravodlivosti a odhalenie celej pravdy o dvojnásobnej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018, ktorá podľa neho podkopala slobodu tlače na Slovensku a v Európe.

18:36 Niekdajší prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky, ktorý je tiež jedným z poškodených, sa o rozsudku dozvedel z médií. "Súdne rozhodnutie rešpektujem. K trestnej veci sa vyjadrím po doručení písomného vyhotovenia rozhodnutia," uviedol. 

18:35 Verdikt súdu nedáva zmysel ani nezaradenému poslancovi parlamentu pôsobiacemu v mimoparlamentnej strane Demokrati Jurajovi Šeligovi. "Onemel som, nedáva to zmysel, vysvetleniu logicky nerozumiem. Cítim pachuť sklamania," skonštatoval. 

18:34 Exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) nerozumie, prečo Mariana K. súd oslobodil. Neporozumela rozsudku a jeho odôvodneniu. "Je úplnou nevyhnutnosťou, aby súd urobil maximum pre vysvetlenie dôvodov svojho rozhodnutia," uviedla. Myslí si, že súd mal dať aj novinárom priestor na otázky. Nepochybuje o tom, že sudcovia rozhodli v najlepšom vedomí a svedomí, treba však podľa nej urobiť viac pre uverenie, že súdy rozhodujú spravodlivo. 

18:32 Prokurátor Matúš Harkabus sa odvolal proti rozsudku súdu. "Podávam odvolanie vo všetkých výrokov vyhláseného rozsudku proti všetkým obžalovaním," uviedol. V maximálnom prípustnom rozsahu sa odvolal aj zástupca poškodených Peter Kubina . Odvolal sa aj obhajca Zsuzsovej. Kočner sa vzdal práva na odvolanie. Kracina sa odvolal proti všetkým odsudzujúcim výrokom, ktoré sa ma týkajú, ako aj proti konaniu, ktoré im predchádzalo. Dragič sa vzdal práva na odvolanie. 

18:06 Súd tvrdí, že Kočner nevedel, že Zsuzsová mala kriminálnu históriu. Obžaloba nepredložila dosť dôkazov na to, aby mal súd istotu o jeho vine. Uviedol však, že to nie je rozhodnutie o nevine.

18:05 Súd tvrdí, že Zsuzsová bola emočne, finančne a materiálne závislá na Kočnerovi. "Vzťah s Kočnerom bol jej životnou tepnou," uviedol.

17:56 "Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamenie a prekvapenie z dnešného rozsudku," napísala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

17:47 Podľa Senátu poukazujú na Kočnerovu vinu iba nepriame dôkazy. V správach z aplikácie Threema nie je žiaden dôkaz, že by Kočner objednal vraždu novinára. Taktiež nebolo dokázané, že by Zsuzsová mala peniaze od Kočnera. Súd pripúšťa náznaky o vražde v Threeme, ale iniciátorom bola podľa neho Zsuzsová.

17:38 Naša redaktorka Veronika Pancuráková viedla rozhovor s investigatívnym novinárom MArekom Vagovičom. Môžete si ho pozrieť nižšie.

17:24 "Nerozumiem... Ľúto mi je hlavne rodiny a blízkych Martinky a Jana," napísala Cigániková (SASKA) na sociálnej sieti.

17:19 Televízia ta3 vysielala pri príležitosti vyhlásenia rozsudku špeciálne štúdio, ktoré si môžete pozrieť nižšie.

16:51 "Myšlienkami som s rodinami Jána a Martiny. Ich ale aj náš boj za spravodlisť stále neskončil. Chcem veriť, že spravodlivosť príde, avšak čakanie na ňu kruto jatrí rany, s ktorými blízki Jána a Martina ale aj my všetci už 5 rokov žijeme," napísala Marcinková (SASKA) na sociálnej sieti.

16:45 "Pevne verím, že Božie mlyny síce melú pomaly ale spravodlivo, a pevne verím, že po odvolaní sa pozostalých po Jánovi a Martine si nakoniec aj Marián Kočner vypočuje spravodlivý rozsudok," reagoval Igor Matovič (OĽANO).

16:43 K rozsudku sa vyjadril aj prokurátor Žilinka. 

Žilinka Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR

16:37 Hlas-SD vníma dnešný rozsudok Špecializovaného trestného súdu ako ďalší krok na ceste k spravodlivosti a rešpektuje ho.

16:36 Sudkyňa dokončila vyhlasovanie rozsudku. Nasleduje jeho odôvodnenie.

16:35 "Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný,"  skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná. "Fuj nášmu súdnictvu," povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala. Pozrite si vyjadrenie rodičov k rozsudku:

16:33 "Som sklamaný a úprimne nerozumiem. Špecializovaný trestný súd práve oslobodil Mariana Kočnera spod obžaloby za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Naopak, Alena Zsuzsová bola uznaná za vinnú. Ako politici aj občania musíme rozhodnutia súdov rešpektovať. Zároveň sa však obávam, že po takomto rozsudku bude hrozná trauma pokračovať - pre rodiny obetí, aj pre Slovensko," uviedol vo vyjadrení predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

16:31 Senát rozhodol, že skutok prípravy vraždy prokurátora Daniela Lipšica sa nestal. Z toho dôvodu ani nikoho neodsúdil.

16:25 Z miesta sa hnási aj naša redaktorka Veronika Pancuráková. Video si môžete pozrieť nižšie.

17:10 Súd tvrdí, že dôkazy o Marianovi Kočnerovi boli len nepriame. "Svedecká výpoveď Andruskóa je dôkaz z počutia," zaznelo v sieni od senátu. Vo svedectvo Andruskóa mu Zsuzsová hovorila, že všetky objednávky vrážd sú pre Kočnera. 

16:23 Senát oslobodil Dragiča v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Dnes ho teda prepustia z väzby. Rozhodnutie bolo prijaté v pomere 3:0.

16:20 Senát oslobodil Kočnera z príprav vrážd prokurátorov. Rozhodnutie bolo prijaté v pomere 2:1. "V prejednávanej veci boli také pochybnosti, ktoré nesmerovali u všetkých sudcov k presvedčeniu o vine Kočnera," uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová.

16:08 Senát Kočnera oslobodil aj z príprav vrážd prokurátorov Daniela Lipšica, Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku. 

15:55 Senát oslobodil Kočnera z vraždy Jána Kuciaka. Rozhodol v pomere 2:1. Podľa neho jeho účasť na skutku nebola dokázaná. Rodičia zavraždených opustili súdnu sieň. Pred budovou sa k tomu vyjadril Bárdy. Rodičia vyšli z budovy so slzami v očiach. Denník N informuje, že rodiny sa plánujú odvolať.

15:51 Zsuzsovej bolo nariadené vyplatiť Kušnírovcom aj Kuciakovcom 80-tisíc eur za nemajetkové škody. Zároveň musí uhradiť 1490,10 eur za majetkové škody.

15:48 Zsuzsovej senát uložil súhrnný trest na 25 rokov v maximálnom stupni stráženia. Verdikt rozhodol v pomere 3:0. Súd zároveň zrušil predošlý rozsudok, v ktorom ju odsúdili na 21 rokov za vraždu Lászlóa Basternáka. Kracinu odsúdili na 8 rokov v strednom stupni stráženia. Dostal nariadené psychiatrické liečenie za patologické hráčstvo. 

15:35 Alena Zsuzsová je vinná aj z objednávky vraždy prokurátora Petra Šufliarskeho. Namiesto neho chcela na miesto prokurátora dosadiť niekoho iného, aby jej pomohol dostať Kočnera z väzenia. Vinná je aj v prípade nedovoleného ozbrojovania, na vraždu prokurátorov finančne zabezpečila kúpu samopalu. 

15:26 Alena Zsuzsová je vinná aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. 

15:17 Z prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku je vinný aj Dušan Kracina.

15:16 Senát začal s prednesením rozsudku. Zsuzsovú uznali za vinnú za objednanie vraždy Maroša Žilinku. Podľa súdu uplatila Andruskóa za sledovanie prokurátora a sprostredkovanie jeho vraždy. Andruskóvi taktiež dala osobné informácie o prokurátorovi. Kracina prislúbil Andruskóvi realizáciu tejto objednávky.

Celý verdikt si môžete vypočuť nižšie:

15:15 "Som nevinný a žiadam ctený súd, aby ma oslobodil v plnom rozsahu," predniesol Dragič.

15:14 "Všetko som uviedol vo svojej záverečnej reči. Som nevinný," povedal Kracina.

15:13 "Počas hlavného pojednávania a svojej záverečnej reči som povedal všetko, čo som chcel. Viac už nič nechcem," uviedol Kočner.

15:06 Sudkyňa prečítala správu od Aleny Zsuzsovej, v ktorej sa obvinená vzdala svojej poslednej reči a vyžiadala si akceptovanie svojej neprítomnosti. 

15:00 Započalo sa súdne pojednávanie. 

14:58 Pozrite si dnešnú reláciu Tak takto?! s právnym zástupcom Kuciakovcov a Zlatice Kušnírovej Romana Kvasnicu:

14:56 Od 14:30 ta3 vysiela mimoriadne štúdio. Sledovať ho môžete tu.

14:30 Šéfredaktor Aktualít nám pred súdom poskytol vyjadrenie.

14:08 Naživo sme sa pozreli priamo do Pezinka, kde je redaktorka ta3 Veronika Pancuráková so svojím hosťom.

14:01 Nielen Slovensko dnes ostro sleduje vyhlásenie rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Téma od začiatku procesu zaujíma aj zahraničné médiá. Viac povedala novinárka z International Press Institute.

13:36 Marián Kočner dorazil v sprievode policajtov na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Na otázky médií neodpovedal. Alena Zsuzsová sa na vyhlásenie rozsudku nedostaví.

13:35 Prečítajte si podrobnú chronológiu udalostí, ktoré sa v prípade stali od roku 2018.

13:34 V prípade príprav vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. 

13:31 V prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej boli už odsúdení Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó, ktorí figurovali ako strelec, šofér a sprostredkovateľ.

13:30 Záverečný deň súdneho procesu v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice a v kauze príprav vrážd prokurátorov sledujeme online.

Súd pôvodne Zsuzsovú a Kočnera oslobodil, no po odvolaní mu Najvyšší súd SR prípad vrátil. ŠTS následne spojil kauzu Kuciak a kauzu príprav vrážd prokurátorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok