Nad Kočnerom a Zsuzsovou padne v piatok verdikt. Čo sa udialo za päť rokov v prípade Kuciak?

ta3/Alžbeta Múcsková
19.5.2023 00:00

Vo februári sme si pripomenuli piate výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Páchateľov už Špecializovaný trestný súd odsúdil a svoje skutky si odpykávajú vo väzbe, objednávatelia vraždy sú však stále bez jasného rozsudku a trestu. Dozvedieť by sme sa ho mali v piatok 19. mája. Prečítajte si podrobnú chronológiu udalostí, ktoré sa v prípade stali od roku 2018.

Špecializovaný trestný súd v piatok rozhodne o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej z februára 2018. Súd ich pôvodne oslobodil. Po odvolaní sa prípad dostal na Najvyšší súd SR, ktorý ho v máji 2021 vrátil prvostupňovému súdu. Ten následne spojil kauzu Kuciaka a Kušnírovej a kauzu príprav vrážd prokurátorov do jedného konania. V ňom sa pojednáva od apríla 2022.

V prípade príprav vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. Na samostatné konanie vylúčili Tomáša Szabóa, ktorého súd už uznal za vinného. Objednávka vrážd Žilinku a Lipšica mala prísť podľa obžaloby na jeseň 2017 od Mariana Kočnera, v prípade Šufliarskeho to malo byť približne o rok neskôr.

2018

Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zasiahla v roku 2018 celé Slovensko. Národ sa zomkol. Začali sa ozývať výraznejšie hlasy za slušné Slovensko, spravodlivý proces, ľudia sa zhromažďovali na protestoch proti korupcii v štáte a nahlas vyjadrovali nesúhlas so samotnou vládou. Vtedajší premiér Robert Fico musel odstúpiť a nahradil ho Peter Pellegrini. Zmeny sa udiali aj na postoch ministrov a na pozícii policajného prezidenta. Neprešiel ani rok a súd obvinil štyri osoby z účasti na vražde a z jej objednávky. 

21. februára – V rodinnom dome vo Veľkej Mači zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

25. februára – Polícia našla v dome mŕtve telá 27-ročného muža a ženy - Kuciaka a Kušnírovej. Obaja podľahli strelným zraneniam. Bola to dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

27. februára – Premiér Robert Fico po boku s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a policajným prezidentom Tiborom Gašparom na tlačovej konferencii oznámili, že vláda vyčlenila milión eur za informácie, ktoré by poviedli k chyteniu páchateľov vraždy. Daná suma počas konferencie ležala na stole pred nimi. K vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky prišlo počas nasledujúcich mesiacov veľa informácií, ktorými chceli oznamovatelia vniesť svetlo do vyšetrovania a získať tak odmenu milión eur. Denisa Saková v júni vyhlásila, že ani jedna informácia však nebola pravdivá a "skutočne išlo len o pokusy, aby bola odmena milión eur vyplatená".

Tlačová konferencia z 27. februára 2018.

9. marca – V centre Bratislavy sa uskutočnila najväčšia demonštrácia v ére samostatného Slovenska. Na zhromaždení s názvom Postavme sa za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka i jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a taktiež novú dôveryhodnú vládu. Zhruba hodinové občianske zhromaždenie bolo pokojné a nenarušili ho žiadne incidenty.

12. marca – Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) skončil vo svojej funkcii. Oznámil, že aj týmto krokom chce zachovať stabilitu na Slovensku. 

15. marca – Robert Fico odstúpil z pozície premiéra Slovenskej republiky. O týždeň neskôr (22. marca) prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho. Ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker, nominant Smeru-SD a dovtedajší minister zdravotníctva.

16. marca – V centre Bratislavy na Námestí SNP sa opäť zišli desaťtisíce ľudí. Na zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko spoločne žiadali predčasné parlamentné voľby na Slovensku a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

5. apríla – V centre Košíc sa konalo protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko. K akcii sa pridali aj farmári z východu Slovenska, ktorí sa sťažujú, že sú organizovanými skupinami vytláčaní z vlastnej pôdy.

16. apríla – Minister vnútra Tomáš Drucker oznámil rezignáciu po tom, čo neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Deň na to poverila hlava štátu dočasným vedením rezortu predsedu vlády Petra Pellegriniho. Neskôr sa ministerkou vnútra stala Denisa Saková, ktorá vymenovala Milana Lučanského do funkcie policajného prezidenta.

29. mája – Viac ako tri mesiace od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa polícia vrátila do ich rodinného domu vo Veľkej Mači, a vykonala rekonštrukciu činu.

27. septembra – Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržala osem osôb podozrivých z násilnej trestnej činnosti.

28. septembra – Po vypočutí zadržaných bolo päť osôb prepustených a trom bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Boli nimi Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. V rovnaký deň polícia zadržala v Komárne Alenu Zsuzsovú. Medzi týmito štyrmi osobami mali byť objednávateľ, sprostredkovateľ, pomocník a strelec.

30. septembra – Všetci štyria obvinení v prípade vraždy išli na základe rozhodnutia sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu do väzby. 

9. októbra – Špecializovaný trestný súd zverejnil uznesenie o väzbe pre štyroch obvinených. Sudca ŠTS poslal všetkých obvinených do väzby, aby nemohli utiecť, pokračovať v trestnej činnosti alebo ovplyvňovať svedkov na slobode. Všetci obvinení okrem Zoltána Andruskóa podali proti uzneseniu sťažnosť, ktorú Najvyšší súd SR zamietol.

11. decembra – Špecializovaný trestný súd zamietol žiadosť obvinenej Aleny Zsuzsovej, na základe ktorej žiadala o prepustenie z väzby.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok