Chystáte sa do Rigy na hokej? Tieto miesta by ste mali v rámci výletu navštíviť

ta3/Alžbeta Múcsková
22.5.2023 18:00

Slovenská hokejová reprezentácia súťaží na Majstrovstvách sveta v skupine B, ktorú hostí hlavné mesto Lotyšska Riga. Mnoho Slovákov nasledovalo našich hokejistov, aby si naživo pozreli ich zápasy. Nezabudnite si okrem hokeja vychutnať v Rige aj krásnu architektúru, kaviarne, múzeá a iné pamiatky, ktoré mesto ponúka.

Chystáte sa do Rigy na hokej? Tieto miesta by ste mali v rámci výletu navštíviť
Profimedia

Centrálny trh (Central Market)

V centre mesta nájdete najväčší trh a bazár v Európe - Centrálny trh. Otvorili ho v roku 1930 a dodnes sa teší veľkej popularite. Je rozdelený do štyroch častí - mliečne výrobky, mäso, ryby a ovocie a zelenina. Človek v ňom taktiež nájde mnoho stánkov s už hotovými národnými jedlami či s ručne vyrábanými suvenírmi. Pri návšteve si však ľudia musia dávať veľký pozor na vreckových zlodejov, ktorý sa pohybujú v davoch.

Otváracie hodiny:

  • pondelok - sobota: 8:00 - 18:00 
  • nedeľa: 8:00 - 17:00

Centrálny trh Profimedia

Radničné námestie (Town Hall Square)

Radničné námestie bolo takmer celé zničené počas druhej svetovej vojny, no dnes to na ňom podľa portálu Touropia ani nevidno. Po kompletnej rekonštrukcii vyzerá tak isto, ako pred vojnou. V jeho strede stojí socha mýtického rytiera Rolanda, ktorá symbolizuje slobodu a privilégiá mesta. Celé námestie je obkolesené jedinečnou architektúrou. Najvýraznejšia je však budova Múzea okupácie, ktorá pochádza zo sovietskeho obdobia. Pri námestí stojí Dom čiernych hláv. Jeho steny sú pokryté červenou farbou a rôznymi sochami. Kedysi budova slúžila ako ubytovňa pre slobodných obchodníkov a majiteľov lodí.

Riga Profimedia

Rohový dom (The Corner House)

Najpopulárnejšou turistickou atrakciou v Rige je Rohový dom, ktorý kedysi slúžil ako základňa sovietskej tajnej služby KGB. Agenti ju využívali aj na vypočúvanie, mučenie a väznenie odporcov režimu. Jeho interiér sa dá navštíviť iba v podobe organizovanej prehliadky, ktorá je na jednej strane veľmi zaujímavá, no zároveň emocionálna a ťažká. 

Rohový dom Profimedia

Múzeá, chrámy aj kaviarne

Okrem týchto miest Riga ponúka aj mnoho múzeí, ako napríklad Múzeum módy, Múzeum geta a holokaustu, Múzeum čokolády, Múzeum architektúry a mnoho ďalších. V meste nájdete i rôzne kostoly a chrámy, medzi ktorými sú Katedrála v Rige, Kostol svätého Jakuba, Kostol svätého Petra či ortodoxná Katedrála narodenia Krista. 

Oddýchnuť si môžete v rozmanitých kaviarňach, ktoré sú často tematicky zladené. Patria medzi ne napríklad sovietska kaviareň, ktorá pripomína byt zariadený v období komunizmu, romanticky ladená skrytá kaviareň alebo čarodejnícka kaviareň, ktorá ponúka Lotyšský národný likér čierny balzam.

Katedrála narodenia Krista Profimedia
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok