Chystáte sa do Rigy na hokej? Tieto miesta by ste mali v rámci výletu navštíviť

ta3/Alžbeta Múcsková
22.5.2023 18:00

Slovenská hokejová reprezentácia súťaží na Majstrovstvách sveta v skupine B, ktorú hostí hlavné mesto Lotyšska Riga. Mnoho Slovákov nasledovalo našich hokejistov, aby si naživo pozreli ich zápasy. Nezabudnite si okrem hokeja vychutnať v Rige aj krásnu architektúru, kaviarne, múzeá a iné pamiatky, ktoré mesto ponúka.

Chystáte sa do Rigy na hokej? Tieto miesta by ste mali v rámci výletu navštíviť
Profimedia

Riga je hlavné a najväčšie mesto Lotyšska. Žije v ňom tretina populácie celej krajiny. Mesto bolo založené v roku 1201 a je bývalým členom Hanzy (zväzu nemeckých obchodných miest). Historické centrum Rigy je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a je známe svojou secesnou či jugendstilskou architektúrou a drevenou architektúrou z 19. storočia. Ktoré miesta stoja za to, aby ste ich navštívili?

Traja bratia (Three Brothers)

Tri domy na ulici Mazā Pils patria medzi tie najstaršie, ktoré človek v Rige nájde. Jeden pochádza z 15. storočia, druhý zo 16. storočia a tretí zo 17. storočia. Ich názov vyplýva podľa portálu Kami and the Rest of the World z legendy, ktorá hovorí, že ich postavili traja bratia. Architektúra týchto domov je značne ovplyvnená holandským architektonickým štýlom a dnes sa v nich dokonca nachádza múzeum architektúry.

Traja bratia Profimedia

Pamätník slobody (The Freedom Monument)

Pamätník postavili v roku 1935 na pamiatku vojakom, ktorí zahynuli pri bitke o nezávislosť Lotyšska. Symbolizuje slobodu, nezávislosť a suverenitu. Na vrchu sa nachádza socha ženy Slobody. Na spodku monumentu je znázornených trinásť scén z histórie a kultúry Lotyšska. V minulosti chceli komunisti zbúrať tento pamätník, avšak nakoniec sa tak nestalo, a tak je dodnes obľúbenou zastávkou mnohých turistov no aj miestnych obyvateľov.

Pamätník slobody Profimedia

Dom čiernych mačiek (The Black Cat House)

Čierne mačky sú neoficiálnym symbolom Rigy. Nájdete ich "sedieť" na streche Fomu čiernych mačiek na ulici Meistaru. S týmito mačkami sa spája mnoho legiend. Tá najznámejšia podľa portálu The Crary Tourist hovorí, že majiteľovi domu zakázali vstup do Domu veľkého cechu, a tak ako odplatu dal na strechu tohto domu dve nahnevané mačky, ktorých zakrivené chrbty boli k tomuto cechu otočené. Po súdnom spore ho však nakoniec prijali medzi seba, a tak tieto mačky otočil správnym smerom.

Dom čiernych mačiek Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok