Chystáte sa do Rigy na hokej? Tieto miesta by ste mali v rámci výletu navštíviť

Slovenská hokejová reprezentácia súťaží na Majstrovstvách sveta v skupine B, ktorú hostí hlavné mesto Lotyšska Riga. Mnoho Slovákov nasledovalo našich hokejistov, aby si naživo pozreli ich zápasy. Nezabudnite si okrem hokeja vychutnať v Rige aj krásnu architektúru, kaviarne, múzeá a iné pamiatky, ktoré mesto ponúka.

Chystáte sa do Rigy na hokej? Tieto miesta by ste mali v rámci výletu navštíviť
Foto: Profimedia

Riga je hlavné a najväčšie mesto Lotyšska. Žije v ňom tretina populácie celej krajiny. Mesto bolo založené v roku 1201 a je bývalým členom Hanzy (zväzu nemeckých obchodných miest). Historické centrum Rigy je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a je známe svojou secesnou či jugendstilskou architektúrou a drevenou architektúrou z 19. storočia. Ktoré miesta stoja za to, aby ste ich navštívili?

Traja bratia (Three Brothers)

Tri domy na ulici Mazā Pils patria medzi tie najstaršie, ktoré človek v Rige nájde. Jeden pochádza z 15. storočia, druhý zo 16. storočia a tretí zo 17. storočia. Ich názov vyplýva podľa portálu Kami and the Rest of the World z legendy, ktorá hovorí, že ich postavili traja bratia. Architektúra týchto domov je značne ovplyvnená holandským architektonickým štýlom a dnes sa v nich dokonca nachádza múzeum architektúry.

Traja bratia Foto: Profimedia

Pamätník slobody (The Freedom Monument)

Pamätník postavili v roku 1935 na pamiatku vojakom, ktorí zahynuli pri bitke o nezávislosť Lotyšska. Symbolizuje slobodu, nezávislosť a suverenitu. Na vrchu sa nachádza socha ženy Slobody. Na spodku monumentu je znázornených trinásť scén z histórie a kultúry Lotyšska. V minulosti chceli komunisti zbúrať tento pamätník, avšak nakoniec sa tak nestalo, a tak je dodnes obľúbenou zastávkou mnohých turistov no aj miestnych obyvateľov.

Pamätník slobody Foto: Profimedia

Dom čiernych mačiek (The Black Cat House)

Čierne mačky sú neoficiálnym symbolom Rigy. Nájdete ich "sedieť" na streche Fomu čiernych mačiek na ulici Meistaru. S týmito mačkami sa spája mnoho legiend. Tá najznámejšia podľa portálu The Crary Tourist hovorí, že majiteľovi domu zakázali vstup do Domu veľkého cechu, a tak ako odplatu dal na strechu tohto domu dve nahnevané mačky, ktorých zakrivené chrbty boli k tomuto cechu otočené. Po súdnom spore ho však nakoniec prijali medzi seba, a tak tieto mačky otočil správnym smerom.

Dom čiernych mačiek Foto: Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok