Moldavsko chce vstúpiť do EÚ čo najskôr, hovorí prezidentka. Rusko považuje za hrozbu

ta3 čtk
18.5.2023 11:10

Moldavsko chce vstúpiť do Európskej únie "čo najskôr to bude možné", aby sa ochránilo pred ruskou hrozbou. V rozhovore s agentúrou AFP to uviedla moldavská prezidentka Maia Sanduová. Krajina podľa nej dúfa, že rozhodnutie o začatí prístupových rozhovorov príde "počas nasledujúcich mesiacov".

Moldavsko chce vstúpiť do EÚ čo najskôr, hovorí prezidentka. Rusko považuje za hrozbu
TASR/AP

"Samozrejme, že sa to nedá porovnať s tým, čo sa deje na Ukrajine, ale sme si vedomí rizika a domnievame sa, že našu demokraciu môžeme zachrániť len keď budeme súčasťou Európskej únie," vyhlásila Sanduová v interview, ktoré sa uskutočnilo na okraj zasadnutie Rady Európy v utorok v Reykjavíku.

V Moldavsku by sa malo už o niekoľko dní konať významné stretnutie európskych lídrov v rámci Európskeho politického spoločenstva (EPC). Do Kišineva sú na 1. júna pozvané desiatky vysokopostavených predstaviteľov krajín EÚ aj únijných inštitúcií. Podľa Sanduovej je toto stretnutie dôležité pre Kišiňov aj pre Európu. Predchádzajúci summit sa konal vlani v októbri v Prahe.

"Rusko bude aj v nasledujúcich rokoch veľkým zdrojom nestability a my sa musíme chrániť," uviedla prozápadná moldavská prezidentka. Sanduová vo februári tohto roku obvinila Rusko, že chce v Moldavsku vykonať násilný prevrat s využitím opozičných síl. Krajina včlenená medzi Ukrajinu a Rumunsko, kde žije asi 2,6 milióna obyvateľov, sa od začiatku vojny na Ukrajine dostala pod enormný tlak spojený s rastom cien aj obavami, že by Rusko mohlo rozšíriť inváziu aj na moldavské územie. Vlani v júni priznala EÚ Moldavsku štatút kandidátskej krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok