Neutralita, závislosť a odklon od Západu. Čo obsahuje tajný ruský dokument o destabilizovaní Moldavska?

ta3/NF
17.3.2023 20:00

Tajný plán, ktorý vypracovala ruská bezpečnostná služba FSB, uvádza podrobné body destabilizácie Moldavska, vrátane podpory tamojších proruských skupín, s využitím pravoslávnej cirkvi a pohrozením zrušenia dodávok zemného plynu krajine.

Neutralita, závislosť a odklon od Západu. Čo obsahuje tajný ruský dokument o destabilizovaní Moldavska?
Profimedia

Zdá sa, že dokument bol vypracovaný s cieľom zmariť príklon Moldavska k Západu, ktorý zahŕňa užšie vzťahy s NATO a žiadosť o vstup do Európskej únie. Opakovane poukazuje na dôležitosť zabrániť Moldavsku vstúpiť do NATO, píše americký spravodajský web CNN.

Dokument získalo a prvýkrát zverejnilo konzorcium médií, vrátane VSquare, Frontstory, RISE Moldova, Expressen vo Švédsku, the Dossier Centre for Investigative Journalism, Yahoo News a Delfi. Redakcia CNN mala možnosť vidieť dokument v celom rozsahu, ktorý podľa všetkého napísalo v roku 2021 Riaditeľstvo pre cezhraničnú spoluprácu FSB. Jeho názov je "Strategické ciele Ruskej federácie v Moldavskej republike".

Dokument stanovuje 10-ročnú stratégiu na začlenenie Moldavska, bývalej sovietskej republiky nachádzajúcej sa medzi Ukrajinou a Rumunskom, pod ruský vplyv. Plán zahŕňa, aby Moldavsko bolo závislé od dovozu ruského plynu a vyvolalo sociálny konflikt, ako aj pokus zablokovať snahy Moldavska získať vplyv v proruskom odštiepeneckom regióne Podnestersko, kde je umiestnených približne 1500 ruských vojakov.

Rusko je priateľ, NATO nie

Päťstranový dokument je predelený viacerými nadpismi s krátkodobými, strednodobými a dlhodobými cieľmi. Medzi bezprostredné ciele patrí "podpora moldavských politických síl obhajujúcich konštruktívne vzťahy s Ruskou federáciou" a "neutralizácia iniciatív Moldavskej republiky zameraných na elimináciu ruskej vojenskej prítomnosti v Podnestersku".

Medzi strednodobé ciele patrí "vymedzenie sa voči expanzívnej politike Rumunska v Moldavskej republike" a "vymedzenie sa voči spolupráci medzi Moldavskou republikou a NATO". Dokument FSB stanovuje dlhodobé ciele, vrátane "vytvorenia stabilných proruských vplyvných skupín v moldavských politických a ekonomických elitách" a "vytvorenia negatívneho postoja k NATO".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku týkajúcu sa dokumentu vo štvrtok povedal: "Nevieme nič o existencii takéhoto plánu. Nevylučujem, že ide o ďalší podvrh. Rusko vždy bolo a zostáva otvorené budovaniu dobrých susedských, vzájomne výhodných vzťahov, a to aj s Moldavskom". Ďalej dodal: "Je nám veľmi ľúto, že súčasné vedenie Moldavska zažíva úplne neopodstatnené predsudky voči Moskve."

Rusko obvinilo Ukrajinu z plánovania invázie a ovládnutia Podnesterska, s ktorým zdieľa hranice. Ruské ministerstvo obrany minulý mesiac uviedlo, že Ukrajinci zhromažďujú sily v niekoľkých pohraničných dedinách. Moldavsko aj Ukrajina toto tvrdenie odmietli.

Minulý mesiac ruský prezident Vladimir Putin zrušil dekrét z roku 2012, ktorý podporoval suverenitu Moldavska a, uviedol, že tento krok má "zabezpečiť národné záujmy Ruska v súvislosti s hlbokými zmenami, ktoré prebiehajú v medzinárodných vzťahoch".

V posledných týždňoch moldavské úrady zatkli niekoľkých údajných proruských aktivistov, ako aj údajného agenta súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny, ktorý sa pokúsil vstúpiť do krajiny. V hlavnom meste Kišiňov sa tiež uskutočnilo niekoľko protestov organizovaných proruskou stranou.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok