Operuje v tme, Moskva začína panikáriť. Na Ukrajine pôsobí špeciálna dronová jednotka

ta3/Soňa Búranová
21.5.2023 00:00

Ukrajinská bezpilotná jednotka potichu ničí ruské ciele. Stačia jej na to drony. Plukovník Roman Kostenko pre The Guardian prezradil, ako operuje a ako veľmi sú taktické nočné operácie kľúčové pre prípravu Kyjeva na protiofenzívu.

Operuje v tme, Moskva začína panikáriť. Na Ukrajine pôsobí špeciálna dronová jednotka
TASR/AP (ilu)

Taktické operácie v tme

Na tajnom mieste na juhu Ukrajiny sledoval Kostenko dron stúpajúci k oblohe. Vzlietol do výšky 100 metrov a bzučal nad poľom žltej repky. Na hromadu pneumatík hodil maketu protitankového granátu. Test vyšiel. V tú noc Kostenkov tím zopakoval cvičenie nad okupovaným územím. Dve bomby dopadli na ruské obrnené bojové vozidlo. Vybuchlo a do tmy sa vnoril dym, píše portál britského denníka The Guardian.

Kostenko, vyznamenaný plukovník špeciálnych síl, uviedol, že jeho jednotka zničila desiatky ruských vojenských objektov vrátane tankov a húfnic. "Tieto operácie sa odohrávali každú noc na taktickej úrovni," povedal v blízkosti frontovej línie. Tá sa tiahne asi 1450 kilometrov od mesta Bachmut na východe, kde ukrajinské jednotky minulý týždeň podnikli lokálny protiútok, až po južné provincie Záporožia a Chersonu.

O spustení veľkej ukrajinskej protiofenzívy sa intenzívne špekulovalo dlhšie. Ruskí vojenskí blogeri vo štvrtok večer 11. mája mylne informovali, že sa už začala. V ten istý deň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij povedal, že jeho sily potrebujú viac času.

Útoky prebiehajú v etapách

Podľa Kostenka by sa dlhoočakávaný tlak Ukrajiny mal rozumieť ako prebiehajúca "jarno-letná kampaň" proti zakorenenému a silnému protivníkovi. Avizoval, že už prebieha po etapách. 

Prvá zahŕňala postupnú elimináciu ruského vojenského potenciálu pomocou úderov proti logistickým cieľom, akými sú sklady zbraní a paliva. "Toto sa začalo," povedal pre Guardian. Druhá fáza zahŕňala hľadanie a likvidáciu ruských veliteľských a riadiacich centier, čo spôsobilo prerušenie komunikácie s jednotkami v teréne. "Aj to sa už pravdepodobne deje,“ informoval.

Myslí si, že je nepravdepodobné, že by sa ukrajinské ozbrojené sily pustili do veľkej frontovej ofenzívy, ak by predtým neoslabili možnosti bojového poľa Moskvy. "Naša armáda nepôjde vpred, kým sa tieto prípravné práce nedokončia. Nemôžeme vyhrať, ak majú veľké množstvo munície a zdrojov." Priznal, že Ukrajina hrá dezinformačnú hru o tom, kedy a kde môže udrieť, čo naznačuje, že to funguje a Moskva začína panikáriť.

Kostenkove komentáre vnášajú opatrnosť do toho, čo by ukrajinská armáda mohla reálne dosiahnuť v priebehu nasledujúcich niekoľkých mesiacov. Zvyšujú vyhliadky, že vojna môže pokračovať ešte dlho – minimálne počas roka 2023, no aj v tom budúcom. Zdá sa, že západní pozorovatelia naopak očakávajú rozhodujúci úder. Ich optimizmus prichádza po ukrajinských operáciách, ku ktorým došlo na jeseň minulého roka na severovýchode a juhu Ukrajiny. Vtedy sa podarilo oslobodiť veľké časti územia vrátane Chersonu.

Vysokopostavení ukrajinskí predstavitelia varovali pred zveličovaním pravdepodobnosti, že sa opäť stane niečo podobné. Zelenskyj v rozhovoroch minulý týždeň povedal, že niektoré obrnené vozidlá sľúbené Západom ešte neprišli a že Kyjev nie je pripravený prijať zlú mierovú dohodu, ak by protiofenzíva zlyhala alebo zaostala. "Môžeme ísť dopredu a byť úspešní. Ale stratili by sme veľa ľudí. Myslím si, že je to neprijateľné. Musíme teda počkať. Potrebujeme ešte trochu času,“ povedal ukrajinský líder.

Kostenko je tiež poslancom proeurópskej strany Golos a predsedom parlamentného výboru pre spravodajstvo a bezpečnosť. Keď Rusko vlani vo februári napadlo Ukrajinu, viedol obranu južného mesta Mykolajiv a odvtedy úzko spolupracuje s jednotkou bezpilotných lietadiel. Jednotka si hovorí Perun, podľa pohanského boha neba a hromu. V dielni vyrába vlastné kvadrokoptéry a je zapojená do neustáleho boja s ruskými silami, ktoré sa snažia vyradiť drony pomocou elektronických rušičiek.

Podľa ukrajinských partizánov sa vystrašení ruskí vojaci záhadných nočných útokov zľakli. Neviditeľné drony nazvali Baba Jaga podľa nadprirodzenej čarodejnice, ktorá lieta na metle. Jeden ukrajinský špecialista, ktorý používa kódové označenie Caesar, uviedol, že väčšina misií bola úspešná. Prezradil, že drony boli pomerne lacné na výrobu a často vyradili tanky za 2 milióny dolárov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok