Vzdušné bitky nad Ukrajinou: Ruské stíhačky Su-35 sú nočnou morou, migy Kyjevu nepomáhajú

ta3/Soňa Búranová
13.5.2023 00:00

Rusko a Ukrajina bojujú v prvej línii nielen na zemi, ale aj vo vzduchu. Pre Ukrajincov sú najväčšími nepriateľmi ruské suchoje, proti ktorým sa nedokážu efektívne brániť. Nepomáhajú im ani poľské či slovenské migy. Plán "hry" by zmenili stíhacie lietadlá F-16, ktoré im však USA odmietajú dodať. Ako ukrajinskí piloti bojujú proti vzdušnej prevahe Ruska?

Vzdušné bitky nad Ukrajinou: Ruské stíhačky Su-35 sú nočnou morou, migy Kyjevu nepomáhajú
Profimedia/ČTK

Kryjú ukrajinské lietadlá

"Zaznamenali sme štart. Urob manéver!" Rozkaz ukrajinského pozemného tímu znel jasne. Ruská stíhačka Su-35 odpálila raketu na Silkovo lietadlo. Vie, že musí prerušiť misiu, aby prežil. Silk, ako krycím menom prezývajú pilota, rýchlo ponorí svoju MiG-29 tak nízko, že vidí koruny stromov. Staré lietadlo zo sovietskej éry sa začína chvieť, keďže dosahuje hranice svojho limitu. Silk stúpa do veľkej výšky, vzďaľuje sa od kopcov, ktoré si počas prípravy na túto misiu dôkladne preštudoval na mape, píše BBC.

"Takéto lety blízko pri zemi sú tie najťažšie," hovorí ukrajinský pilot. "Musíte sa veľmi sústrediť. A pre nízku výšku nemáte čas ani priestor na bezpečnú katapultáciu." Stíhačky podobné tým, ktoré pilotuje Silk, sprevádzajú ukrajinské pozemné útočné lietadlá počas bojových misií v prvej línii. Silkovou úlohou je poskytovať krytie pred ruskými raketami vzduch-vzduch. Ukrajinské lietadlá však nemôžu urobiť nič významné, aby ich zastavili.

"Naším najväčším nepriateľom sú ruské stíhačky Su-35," hovorí ďalší pilot MiG-29 s prezývkou Juice. "Poznáme pozície (ruskej) protivzdušnej obrany, poznáme jej dosah. Je to celkom predvídateľné, takže vieme vypočítať, ako dlho môžeme zostať (v ich zóne). Ale stíhačky majú tú výhodu, že sú mobilné. Vo vzduchu nás vidia, takže vedia, kedy letíme do prvej línie."

Rusi majú vlastné čísla

Ruské vzdušné hliadky dokážu odhaliť štart lietadla hlboko na území Ukrajiny. Ich rakety R-37M môžu zasiahnuť vzdušný cieľ vo vzdialenosti 150-200 kilometrov, zatiaľ čo ukrajinské môžu doletieť len do diaľky 50 km. Ruské lietadlá teda môžu vidieť tie ukrajinské a zostreliť ich ešte predtým, než budú predstavovať akúkoľvek hrozbu.

Od začiatku ruskej invázie utrpelo ukrajinské letectvo vážne straty – hoci Kyjev konkrétne čísla nezverejňuje. Tvrdenie Ruska, že zničilo viac ako 400 ukrajinských lietadiel, sa vzhľadom na nezávislé odhady veľkosti ukrajinskej flotily, nezdá byť pravdepodobné. Straty sú podľa BBC minimálne polovičné. Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie vo svojej správe Military Balance z roku 2022 uvádza, že ukrajinské letectvo malo pred rozsiahlou ruskou inváziou 124 bojaschopných lietadiel.

Aby Ukrajina ukončila prevahu Ruska vo vzduchu, chce, aby jej západní partneri poskytli modernejšie lietadlá, ako sú americké F-16. "Naši piloti lietajú na ostrí noža," hovorí plukovník Volodymyr Lohachov, vedúci oddelenia rozvoja letectva ukrajinských vzdušných síl. "Ale lietadlá F-16 by nám umožnili operovať mimo nepriateľských systémov protivzdušnej obrany," dodal na margo ich pomoci. Ich rakety môžu byť účinné, keďže letia až do vzdialenosti 150 km, čo F-16 umožňuje útočiť aj na ruské lietadlá.

"Samozrejme, stále budeme terčom," hovorí Juice. "Bude to však rovnocenný boj. Momentálne im nemáme ako vzdorovať." F-16 majú lepšie radary a dokážu rozpoznať rakety, ktoré sú na ne vystrelené. V súčasnosti musí tím, ktorý monitoruje pozemné radary, verbálne komunikovať s pilotmi o hrozbách, ktorým čelia.

"Naše lietadlá nemajú systém, ktorý by varoval pred štartom (ruských rakiet),“ hovorí pilot útočného lietadla Su-25 s krycím menom Pumba. "Všetko je založené na vizuálnom pohľade. Ak ich uvidíme, potom sa jednoducho pokúsime uniknúť odpaľovaním tepelných pascí a manévrovaním."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok