Nad Kočnerom a Zsuzsovou padne v piatok verdikt. Čo sa udialo za päť rokov v prípade Kuciak?

ta3/Alžbeta Múcsková
19.5.2023 00:00

Vo februári sme si pripomenuli piate výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Páchateľov už Špecializovaný trestný súd odsúdil a svoje skutky si odpykávajú vo väzbe, objednávatelia vraždy sú však stále bez jasného rozsudku a trestu. Dozvedieť by sme sa ho mali v piatok 19. mája. Prečítajte si podrobnú chronológiu udalostí, ktoré sa v prípade stali od roku 2018.

Nad Kočnerom a Zsuzsovou padne v piatok verdikt. Čo sa udialo za päť rokov v prípade Kuciak?
TASR - Barbora Vizváryová

2021

Najvyšší súd SR zrušil rozsudok ŠTS a celý prípad mu vrátil na prepracovanie. Kočnera okrem objednávky vraždy novinára obvinili aj z príprav vrážd prokurátotov Žilinku, Lipšica a Šufliarskeho. ŠTS musel celý prípad vraždy Kuciaka začať vyšetrovať od začiatku.

15. júna – Najvyšší súd SR zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.

28. júna – Podnikateľa Mariana Kočnera obvinili z objednávky prípravy vrážd generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

2022

Špecializovaný trestný súd opätovne otvoril proces v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Podarilo sa mu to až v apríli, keďže februárové otvorenie muselo byť z dôvodu námietky o zaujatosti sudkyne prerušené. Kauzy vraždy novinára a príprav vrážd prokurátorov spojil do jedného konania, v ktorom ku koncu roka uznal za vinného Tomáša Szabóa. Udelil mu 25-ročný trest.

28. februára – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ešte v ten deň proces prerušili. Najvyšší súd SR musel rozhodnúť o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú.

22. marca – Najvyšší súd SR vylúčil sudkyňu Pamelu Záleskú z rozhodovania v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a príprav vrážd prokurátorov.

14. apríla – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.

25. októbra – Tomáša Szabóa uznali za vinného z príprav úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku upustil. Za dostatočný považoval nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Szabó odpykáva za účasť na vražde Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a tiež za spolupáchateľstvo v prípade úkladnej vraždy podnikateľa Petra Molnára. Rozhodnutie je právoplatné.

2023

Tento rok sme si pripomenuli priate výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na ich počesť prišiel do kín dokumentárny film o skutku a následných súdnych procesoch. V roku 2023 sa taktiež dočkáme rozsudku nad obžalovanými Zsuzsovou a Kočnerom a nad Dušanom Kracinom a Darkom Dragičom, ktorí sú obvinení v prípade príprav vrážd prokurátorov.

23. februára – Pri príležitosti piateho výročia vraždy vstúpil do kín koprodukčný dánsko-americko-český dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára. Divákom sprostredkoval aj doteraz nezverejnené svedecké výpovede, dôkazy, exkluzívne informácie a materiály.

21.marca – Začali sa búracie práce na pozemku s domom Kuciaka a Kušníkovej vo Veľkej Mači. Na mieste Trnavský samosprávny kraj postaví Pamätník slobody slova.

9. mája – Prokurátori navrhli obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej doživotný trest väzenia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Mikuláš to uviedol počas záverečnej reči v rámci prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a kauzy príprav vrážd prokurátorov. Ide o súhrnný trest, keďže obidvaja sú už právoplatne odsúdení v iných prípadoch. Obom navrhli aj trest prepadnutia majetku.

12. mája – Rodičia zavraždeného novinára si nárokujú náhradu nemajetkovej ujmy spolu vo výške jedného milióna eur. Vo svojej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to povedal ich splnomocnenec Peter Kubina. Na dokázanie viny obžalovaných Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej z objednávok vrážd je podľa neho dostatok dôkazov. Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry navrhli dvojici Marian Kočner a Alena Zsuzsová súhrnný doživotný trest odňatia slobody. Ďalší obžalovaný Dušan Kracina by mal podľa prokurátorov dostať 25-ročný trest väzenia a Darko Dragič 17-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Všetci štyria obžalovaní trvajú na svojej nevine.

19. mája – Špecializovaný trestný súd vynesie rozsudok nad obžalovanými Zsuzsovou, Kočnerom, Kracinom a Dragičom. (Udalosti budeme aktualizovať, pozn. red.)

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok