Nad Kočnerom a Zsuzsovou padne v piatok verdikt. Čo sa udialo za päť rokov v prípade Kuciak?

ta3/Alžbeta Múcsková
19.5.2023 00:00

Vo februári sme si pripomenuli piate výročie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Páchateľov už Špecializovaný trestný súd odsúdil a svoje skutky si odpykávajú vo väzbe, objednávatelia vraždy sú však stále bez jasného rozsudku a trestu. Dozvedieť by sme sa ho mali v piatok 19. mája. Prečítajte si podrobnú chronológiu udalostí, ktoré sa v prípade stali od roku 2018.

Nad Kočnerom a Zsuzsovou padne v piatok verdikt. Čo sa udialo za päť rokov v prípade Kuciak?
TASR - Barbora Vizváryová

2019

V roku 2019 bol v prípade objednávky vraždy obvinený aj slovenský podnikateľ Marian Kočner, ktorého už v tom čase vyšetrovali v kauze zmeniek. Sprostredkovateľ Zoltán Andruskó a jeden z páchateľov Miroslav Marček začali spolupracovať s políciou - Marček sa priznal a Andruskó uzavrel dohodu o vine a treste. Pri vyšetrovaní Marček označil za strelca Tomáša Szabóa. Andruskó dostal právoplatný rozsudok.

30. januára – Začalo sa trestné stíhanie v prípade prípravy vraždy advokáta i bývalého ministra vnútra a ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a prokurátora Maroša Žilinku. Návrhy na ich odstránenie mali prísť od podnikateľa Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

4. marca – Podnikateľa Mariana Kočnera obvinili z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora vražda súvisela s prácou novinára. 

3. apríla – Podnikateľ Marian Kočner po prvý raz vypovedal pred vyšetrovateľom k prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Poprel vinu v plnom rozsahu.

11. apríla – Miroslav Marček sa na výsluchu v Národnej kriminálnej agentúre v Nitre priznal, že strieľal vo Veľkej Mači na Kuciaka a Kušnírovú. Podľa pôvodného obvinenia bol bývalý vojak pri vražde v úlohe vodiča. Úlohu strelca mal plniť Tomáš Szabó.

28. mája – V obci Veľká Mača polícia opätovne vykonala rekonštrukciu vraždy. Na rekonštrukcii sa zúčastnili aj právni zástupcovia rodín obetí vraždy Daniel Lipšic a Roman Kvasnica.

13. augusta – Marian Kočner vypovedal na nitrianskej pobočke NAKA. Podľa slov jeho advokáta Mareka Paru poprel účasť na skutku.

18. októbra – Zoltán Andruskó, ktorý je obvinený zo sprostredkovania vraždy Kuciaka, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste.

22. októbra – Prezident policajného zboru Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím z dôvodu, že bola podaná obžaloba.

19. decembra – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začalo predbežné prejednanie obžaloby.

30. decembra – Senát Špecializovaného trestného súdu odsúdil Zoltána Andruskóa na 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

2020

Rok 2020 začal priznaním Miroslava Marečka k vražde novinára a jeho snúbenice a tiež podnikateľa Petra Molnára. ŠTS ho za čin odsúdil na 23 rokov za mrežami, rozsudok však nebol z dôvodu odvolania právoplatný. Najvyšší súd neskôr tento trest navýšil na 25 rokov. Do dôkazov vyšetrovania súd zahrnul aj textové správy, ktoré si Kočner a Zsuzsová posielali prostredníctvom aplikácie Threema. ŠTS napriek tomu oslobodil v prípade vraždy ako Kočnera, tak aj Zsuzsovú. Szabóa odsúdil na 25 rokov za vraždu Molnára. Prípad po odvolaní putoval na Najvyšší súd.

13. januára – Na súde prvýkrát prečítali celé znenie obžaloby. Obžalovaný Miroslav Marček sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Okrem toho sa priznal aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.

6. apríla – Senát Špecializovaného trestného súdu odsúdil Marčeka na 23-ročný trest odňatia slobody v maximálnom stupni stráženia. Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal voči rozsudku odvolanie.

30. apríla – Senát Špecializovaného trestného súdu zahrnul do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou.

17. júna – Vypovedal obžalovaný Marian Kočner. Na začiatku svojej výpovede uviedol: "Žiadnu vraždu som si neobjednal a nemám s tým vôbec nič spoločné."

20. júla – Zoltán Andruskó vypovedal ako svedok, že ho pár dní pred zadržaním navštívil Dušan Kracina, a to v mene nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Mal mu oznámiť, že v súvislosti s vraždou hľadajú v Maďarsku bieleho koňa.

3. septembra – Špecializovaný trestný súd v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú oslobodil spod obžaloby. Tomáša Szabóa uznal vinným, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára, a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody.

2. decembra – Miroslav Marček dostal za vraždu novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Senát Najvyššieho súdu mu tak zvýšil trest v porovnaní s pôvodným rozsudkom Špecializovaného trestného súdu.

4. decembra – Alenu Zsuzsovú uznal Špecializovaný trestný súd za vinnú v prípade úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova a krajského poslanca Lászlóa Basternáka († 54) z 9. júla 2010. Odsúdil ju na 21-ročný trest odňatia slobody.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok