Kino tip: Film Kuciak sa prihovára ľuďom pred parlamentnými voľbami

ta3/Alžbeta Múcsková
4.3.2023 18:00

Zábery z rekonštrukcie vraždy vo Veľkej Mači, exkluzívne informácie či absurdnosť upravených fotografií volavky Aleny Zsuzsovej, na ktoré naleteli aj politici. Primárne však svedectvo o tom, ako v demokratickej krajine brutálne popravili novinára a jeho partnerku preto, že odkrýval, aká prehnitá je slovenská spoločnosť. Aj o tom je film Kuciak: Vražda novinára.

Kino tip: Film Kuciak sa prihovára ľuďom pred parlamentnými voľbami
TASR - Martin Baumann, Ján Krošlák, Michal Svítok

Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej z februára 2018 zasiahla celé Slovensko a šokovala aj v zahraničí. Podozrenia z korupcie a špinavých taktík vlády a politikov, o ktorých písal aj Ján Kuciak, vyhnali pobúrených obyvateľov do ulíc. Rodiny zosnulého páru sa dodnes nedočkali spravodlivosti a prípad naďalej vyšetruje polícia. Film Kuciak: Vražda novinára ukázal, aký dopad mala táto tragédia na pozostalých, médiá, politiku a celý štát. 

Dom vo Veľkej Mači

Koprodukčný dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára ponúka informácie z pozadia vyšetrovania dvojnásobnej vraždy. Objavili sa v ňom ako vyjadrenia rodičov Jána a Martiny, tak aj právnikov zastupujúcich žalobcov aj obžalovaných. Diváci si majú možnosť pozrieť doteraz nezverejnené zábery rekonštrukcie vraždy v dome vo Veľkej Mači, z ktorých behá mráz po chrbte. Vrah v nich podrobne popisuje, ako skutok vykonal. 

Film ukazuje aj zábery z výpovedí vraha Jána a Martiny Miroslava Marčeka, tiež Zoltána Andruskóa, ktorý mal prepájať Marčeka a jeho komplica Tomáša Szabóa, a aj doteraz nepreukázaných objednávateľov a zadávateľov vraždy Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Okrem toho dokument zverejnil pre verejnosť doteraz neodhalené dôkazy, exkluzívne informácie a materiály z vyšetrovacieho spisu. 

Veľká časť snímky je venovaná Kuciakovej kolegyni a investigatívnej novinárke Pavle Holcovej. Tá verejnosti odhalila jej súkromný aj profesionálny vzťah s Jánom Kuciakom, kauzy, na ktorých spolu pracovali, a aj informácie o vyšetrovaní. Jednou z nich je fakt, že pred slovenskými voľbami obdržala tajný vyšetrovací spis, ktorý obsahoval všetky informácie. V ňom našla aj zabavené počítače a zašifrovanú komunikáciu Kočnera. 

Film Kuciak: Vražda novinára zastrešoval oceňovaný režisér Matt Sarnecki. Dánsko-americko-český dokument rozpletá siete a kauzy slovenskej mafie z vnútorného i zahraničného pohľadu. Trvá rovných 100 minút a diváci si ho môžu od 24. februára pozrieť v slovenských kinách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok