Rusku sa podarilo zlikvidovať strelu s dlhým doletom Storm Shadow, tvrdí Moskva

ta3 ČTK
15.5.2023 14:29

Ruskej protivzdušnej obrane sa v uplynulých 24 hodinách podarilo zlikvidovať strelu s plochou dráhou letu Storm Shadow vypálenú ukrajinskými silami, tvrdí podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany. Dodávku týchto striel, ktoré majú dolet cez 250 kilometrov, potvrdila minulý týždeň Británia s tým, že sľúbená munícia je buď na ceste, alebo už na Ukrajine.

Rusku sa podarilo zlikvidovať strelu s dlhým doletom Storm Shadow, tvrdí Moskva
Twitter/Fabian Hoffmann

Kyjev o jej nasadení zatiaľ oficiálne neinformoval, podľa Moskvy ale ukrajinské sily tieto strely v piatok použili na útoky na Luhansk, ktorý je už od roku 2014 pod kontrolou proruských separatistov.

"Prostriedky protivzdušnej obrany bolo počas uplynulých 24 hodín zlikvidovaných sedem protiradarových striel HARM, jedna riadená strela ďalekého dosahu Storm Shadow a tiež desať kusov munície vypálených zo salvových raketometov HIMARS," citovala agentúra Interfax hovorcu ruského ministerstva obrany Igora. Miesto, kde bola údajne strela Storm Shadow zlikvidovaná, nespresnil.

Británia sa vo štvrtok stala prvou krajinou, ktorá oznámila, že začala dodávať Ukrajine riadené strely dlhého doletu, ktoré umožnia ukrajinským silám zasiahnuť ruské ciele ďaleko za frontovými líniami. Britský minister obrany Ben Wallace pritom vyhlásil, že strely s doletom cez 250 kilometrov môžu byť používané iba v rámci ukrajinského územia. Wallace tým dal podľa agentúry Reuters najavo, že dostal od Kyjeva záruky, že rakety nepoužije proti cieľom v Rusku.

Britská vláda vo vyhlásení pri príležitosti návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v krajine prisľúbila Ukrajine dodávku stoviek útočných dronov s doletom cez 200 kilometrov. Uviedla tiež, že od leta bude poskytovať výcvik ukrajinským pilotom. Dodala, že výcvik sa spája s britskou snahou zabezpečiť v spolupráci s ďalšími štátmi dodávku stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Kyjev o tieto moderné stíhačky svojich západných spojencov žiada už niekoľko mesiacov, dohoda ale v tomto ohľade ešte nedosiahla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok