Zelenskyj pokračuje v návšteve európskych krajín. V Londýne rokoval s premiérom Sunakom

ta3 TASR
15.5.2023 08:39

Predseda britskej vlády Rishi Sunak privítal v pondelok vo vidieckom sídle britských premiérov Chequers ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Sunak v úvode stretnutia povedal, že Zelenskyj je prvým lídrom inej krajiny, ktorého od svojho nástupu do úradu premiéra privítal v Chequers. Tiež pripomenul, že bývalý britský premiér Winston Churchill v priestoroch tohto sídla absolvoval množstvo svojich prejavov počas druhej svetovej vojny. Zelenskyj sa poďakoval za podporu Spojenému kráľovstvu, britskej vláde i kráľovi Karolovi III.

Spojené kráľovstvo v pondelok oznámilo, že dodá Ukrajine veľký počet protilietadlových rakiet a stovky bojových dronov. "Toto je rozhodujúca chvíľa vo vzdore Ukrajiny voči hroznej útočnej vojne, ktorú si nevybrala a ani nevyprovokovala," povedal v tejto súvislosti Sunak.

Poskytnuté drony majú mať podľa britskej vlády dolet viac než 200 kilometrov. Britská strana už vo štvrtok 11. mája potvrdila, že Ukrajine dodá strely dlhého dosahu Storm Shadow. Chequers je oficiálne vidiecke sídlo britských premiérov. Nachádza sa v grófstve Buckinghamshire a od úradu britského premiéra na Downing Street v Londýne je vzdialené približne 60 kilometrov.

Dodanie stíhačiek

Zelenskyj v pondelok s britským premiérom Rishim Sunakom hovoril aj o ukrajinskej žiadosti o dodanie stíhačiek západnými krajinami. Britský premiér podľa agentúry Reuters uviedol, že s nimi o tom rokuje. Premiérov hovorca však dodal, že sama Británia stíhačky Ukrajine dodať neplánuje.

"Ukrajinci sa rozhodli cvičiť svojich pilotov na F-16 a vy viete, že RAF ich nepoužíva," odpovedal hovorca britského premiéra na otázku, či krajina plánuje Ukrajine bojové stíhačky dodať.

"V blízkej dobe sa dozviete o veľmi dôležitých rozhodnutiach, ale ešte na tom momente musíme pracovať," uviedol ukrajinský prezident po stretnutí so Sunakom. Na otázku, či je férové tvrdiť, že Ukrajina nemôže začať proti Rusku protiofenzívu, kým krajina nedostane modernejšie zbrane, Zelenskyj odpovedal, že Ukrajinci "potrebujú ešte nejaký čas".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok