Rozsah ruských zverstiev je desivý, hovorí právnik. Otvorili už vyše 100-tisíc prípadov vojnových zločinov

ta3/dp
14.5.2023 06:00

Jeden z najskúsenejších ukrajinských právnikov zaoberajúcich sa vojnovými zločinmi hovorí, že sa blíži rozhodujúci moment pre medzinárodnú spravodlivosť: "Ak sa pomýlime, vráti nás to o roky späť".

Rozsah ruských zverstiev je desivý, hovorí právnik. Otvorili už vyše 100-tisíc prípadov vojnových zločinov
TASR/AP

Mamedov verejne varoval pred zvažovanými právnymi modelmi, vrátane tribunálu v štýle Norimberského procesu vytvoreného zmluvou medzi zainteresovanými štátmi alebo tribunálu vytvoreného Parlamentným zhromaždením Rady Európy, Európskym parlamentom a Ukrajinou – čo je možnosť, ktorú presadzuje predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Podľa Mamedova by obe tieto riešenia boli regionálnymi riešeniami a mohli by sa potom považovať za nelegitímne, pretože by im chýbala široká globálna podpora. Vhodnejší by bol súd vytvorený Valným zhromaždením OSN, ale nepovažuje to za politicky možné ani pravdepodobné.

Mamedov by mohol pomôcť Ukrajine pri budovaní týchto prípadov vojnových zločinov. Je vysoko uznávaný medzinárodnými právnikmi a má dobrý vzťah s prokurátormi ICC, ktorí oceňujú jeho húževnatosť, skúsenosti, obratnosť a integritu. Obdivovali tiež prelomový spôsob, akým jeho tím pre vojnové zločiny využíval open source spravodajstvo, satelitné snímky, geopriestorové údaje a súradnice mobilných telefónov na identifikáciu páchateľov zločinov.

Mamedov však povedal, že najväčšou výzvou, ktorej čelil pri vytváraní prípadov vojnových zločinov, bola zle vypracovaná ukrajinská legislatíva, ktorá – okrem iných prekážok – definovala vojnové zločiny ako teroristické činy. "Keď som bol zástupcom generálneho prokurátora, snažil som sa vláde, politikom a všetkým vysvetliť, že zločiny boli medzinárodnými vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti a ako také by mali byť stíhané, kde sa dalo," povedal. 

Nechceli zapojiť medzinárodný súd

Za to, že chcel zapojiť aj ICC, kým bol ešte námestníkom generálneho prokurátora, čelil odporu, keďže kritici vo vláde aj mimo nej sa obávali, že by sa pred súdom mohli ocitnúť ukrajinskí vojaci. Ukrajina vyhlásila, že uzná ICC v rokoch 2013 a 2015 napriek tomu, že neratifikovala jeho hlavnú zmluvu, ale v Kyjeve sa neponáhľali obrátiť sa na súd.

"Najskôr tam bola skepsa, pretože mali pocit, že súd nie je efektívny a že začne súdiť aj našich vlastných občanov. Ale tvrdil som, že sme už uznali jurisdikciu ICC, a ak chcete mať spravodlivosť, musí to fungovať oboma smermi," povedal pre Politico. Mamedov je presvedčený, že by sa mali vyšetriť všetky obvinenia, vrátane tých, ktoré boli vznesené voči Ukrajincom. "Len týmto spôsobom môžeme zistiť pravdu," povedal.

Predtým, než skončil ako zástupca generálneho prokurátora, Mamedov odovzdal ICC viac ako 20 veľkých prípadov, medzi nimi aj masaker v meste Ilovajsk na východe Ukrajiny. "Najhroznejšia udalosť bola v roku 2014 v Ilovajsku," povedal, keď sa velitelia podporovaní Ruskom dohodli, že obkľúčené ukrajinské jednotky sa môžu stiahnuť, len aby na nich spustili paľbu. Zmasakrovali stovky Ukrajincov, mnohí ďalší boli zranení a zajatí. "Rusi opäť nedodržali slovo," povedal.

Mamedov stále dokumentuje vojnové zločiny ako jeden zo zakladateľov koalície Ukraine 5 AM, ktorá zastrešuje 33 organizácií pre ľudské práva. A podobne ako iní experti na vojnové zločiny a bojovníci za práva sa obáva nedostatočnej koordinácie medzi rozširujúcim sa radom zainteresovaných strán. 

Povedal, že svet sa nachádza na mimoriadne dôležitej križovatke. "Ak sa pomýlime, vráti nás to nielen o roky späť, ale môže to mať veľmi zlé následky pre svet," povedal. A tým myslí, že iní by mohli ísť v Putinových šľapajach, mysliac si, že vražda im prejde.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok