Migranti v Rusku by sa mali posielať na front, vyhlásil šéf kriminálnej ústredne

ta3/čtk
11.5.2023 21:07

Šéf ruskej federálnej kriminálnej ústredne Alexander Bastrykin na ekonomickom fóre v Petrohrade poukázal na rast počtu vrážd spáchaných v Rusku migrantmi. V tejto súvislosti hovoril o nápade zo sociálnych sietí posielať migrantov do vojny proti Ukrajine a v prípade ich odmietnutia ich vyhosťovať.

Ruská tajná služba počas vojny masovo obviňuje Rusov z vlastizrady, píše BBC
TASR/AP

"Ľudia hovoria, že zatiaľ čo Rusi sú na fronte, migranti útočia v našom tyle. Ľudia navrhujú, že ak sú migranti ruskými občanmi, dostali ruské občianstvo, tak prosím, ráčte na front! Nechceš na front, nechceš splniť svoju občiansku povinnosť, tak sa vráť láskavo k sebe domov," vyhlásil Bastrykin podľa médií.

Podľa teraz platných zákonov osoby s dvojitým občianstvom nepodliehajú povolávaniu do ruskej armády, ale môžu vstúpiť do ruských ozbrojených síl len ako dobrovoľníci po uzavretí kontraktu.

Šéf kriminálnej ústredne uviedol štatistické údaje, podľa ktorých sa v roku 2021 nachádzalo v Rusku 12 miliónov migrantov a vlani 14,5 milióna. Spolu s tým vlani počet ťažkých a veľmi ťažkých zločinov spáchaných migrantmi stúpol z 11.000 na 15.000, pričom vrážd bolo o 18 percent viac. "Počet migrantov stúpa a prudko stúpa aj počet ťažkých zločinov spáchaných migrantmi," povedal Bastrykin.

Cudzinci na front

Denník Kommersant napísal, že šéf kriminálnej ústredne nespresnil, kto so spomínaným nápadom najprv prišiel, ale o deň skôr komunistický poslanec Michail Matvejev ohlásil, že pripravuje návrh zákona, ktorý by umožnil posielať migrantov s ruským občianstvom do "špeciálnej vojenskej operácie", ako nazýva vojnu proti Ukrajine, pokračujúca 442. dňom.

Bastrykin v apríli podľa Kommersantu oznámil, že vlani vyšetrovatelia začali 4231 trestných stíhaní na základe oznámenia o zločinoch spáchaných cudzincami. Z toho 893 prípadov sa týkalo vrážd a úmyselného spôsobenia ťažkej ujmy na zdraví. Najväčší počet zločinov pripadol na Moskovskú oblasť, teda okolie ruskej metropoly, na druhej priečke skončila Moskva a na treťom Petrohrad, dodal Bastrykin podľa Kommersantu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok