Rozsah ruských zverstiev je desivý, hovorí právnik. Otvorili už vyše 100-tisíc prípadov vojnových zločinov

ta3/dp
14.5.2023 06:00

Jeden z najskúsenejších ukrajinských právnikov zaoberajúcich sa vojnovými zločinmi hovorí, že sa blíži rozhodujúci moment pre medzinárodnú spravodlivosť: "Ak sa pomýlime, vráti nás to o roky späť".

Rozsah ruských zverstiev je desivý, hovorí právnik. Otvorili už vyše 100-tisíc prípadov vojnových zločinov
TASR/AP

"Vraždy, mučenie, nezákonné zadržiavanie a prenasledovanie ľudí na základe ich etnickej príslušnosti," vyhlásil Gyunduz Mamedov. Uvádzal zoznam ruských zverstiev, ktoré boli páchané v rokoch 2016 až 2021. V tom období pracoval ako ukrajinský prokurátor a zameriaval sa najmä na prípady vojnových zločinov po ruskej anexii Krymu a následne na Donbase. 

Mamedov, 48-ročný ukrajinský právnik narodený v Azerbajdžane, a jeho tím pre vojnové zločiny otvorili 30-tisíc trestných konaní proti Rusom. Neskôr odstúpil z funkcie zástupcu generálneho prokurátora Ukrajiny. 

Mamedov mlčal, keď sa ho redakcia portálu Politico pýtala, či to bol trest za jeho účasť na operácii, ktorej cieľom bolo chytiť žoldnierov z polovojenskej Vagnerovej skupiny - túto tajnú operáciu prerušil Andrij Jermak, hlavný pobočník prezidenta Zelenského. Mnohí zo zúčastnených boli nakoniec degradovaní alebo odsunutí na vedľajšiu koľaj, vrátane samotného Mamedova.

Pre Ukrajinu by však bolo prínosom, ak by sa do funkcie vrátil, píše Politico. Mamedovov odchod vyvolal pobúrenie rôznych občianskych aktivistických skupín, ktoré ho chválili za jeho efektívnu koordináciu a organizáciu vyšetrovania vojnových zločinov vrátane vyšetrovania zostrelenia letu MH17 – osobného lietadla Malaysia Airlines, ktoré zostrelili separatisti podporovaní Ruskom v roku 2014 pri prelete nad Doneckom. Mamedovov tím pri tomto incidente nadviazal spoluprácu s portálom investigatívnej žurnalistiky Bellingcat.

Uviedol, že vojnové zločiny boli dostatočne závažné už pred vlaňajšou rozsiahlou ruskou inváziou – v súčasnosti je však podľa neho rozsah "desivý". "Ostreľovanie civilistov, obytných budov, nemocníc a škôl je neprijateľné. Medzinárodné spoločenstvo a Ukrajina musia páchateľov brať na zodpovednosť za tieto závažné zločiny," povedal. Od začiatku invázie ukrajinskí prokurátori otvorili 76-tisíc prípadov vojnových zločinov, čo znamená, že od roku 2014 bolo otvorených viac ako 100-tisíc prípadov proti Rusom.

Ako ich všetky spracovať? 

To je otázka, ktorá teraz trápi právnikov v Kyjeve, európskych hlavných mestách, ale aj vo Washingtone a New Yorku. Mamedov uprednostňuje, aby sa ukrajinské súdy zaoberali prípadmi na nižších úrovniach, a schvaľuje, aby sa Medzinárodný trestný súd (ICC) zaoberal väčšími prípadmi zločinov proti ľudskosti a genocídy, ktoré budú zamerané na "veľké ryby" – približne 20 najvyšších ruských predstaviteľov. 

Mamedov ocenil nedávne zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a Máriu Ľvovú-Belovú – takzvanú ruskú komisárku pre práva detí – vydané pre deportáciu a presun detí z okupovaných území Ukrajiny do Ruskej federácie. Vníma ich však ako odrazový mostík pre prokurátorov ICC, ktorí zbierajú dôkazy k väčším prípadom.

Tvrdil tiež, že Ukrajina a medzinárodné spoločenstvo musia vytvoriť právny mechanizmus – s najväčšou pravdepodobnosťou hybridný medzinárodný súd, ktorý zahŕňa aj ukrajinské súdy – s cieľom okrem iného potrestať najvyššie vedenie Ruska za zločin agresie. Jeho predstavou je, že mechanizmus by mal mať plne medzinárodnú súdnu komoru, ktorá by spájala ukrajinských prokurátorov a medzinárodných špecialistov. To by zase pomohlo k rozvoju ukrajinského trestného súdnictva, ako aj prijatie zúfalo potrebných zmien v legislatíve krajiny.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok