Ukrajina pri Bachmute vracia úder, Prigožin hovorí o najhoršom možnom scenári

ta3 čtk
11.5.2023 18:09

Ukrajinské sily v posledných dňoch podnikli pri Bachmute niekoľko úspešných protiútokov a o niečo málo postúpili, píše v hodnotení situácie na fronte americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Šéf žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin neskôr povedal, že z ruského pohľadu sa situácia na krídlach frontu pri Bachmute vyvíja podľa "najhoršieho možného scenára" a že ruské sily prichádzajú o skôr dobyté územie. V minulých dňoch Prigožin pohrozil Moskve, že svojich mužov z Bachmutu stiahne.

ONLINE: Ruský útok na Kropyvnyckyj si vyžiadal päť obetí, Zelenskyj dostal od Litvy vyznamenanie
TASR/AP

Ukrajinské sily zrejme zatlačili ruské jednotky a dosiahli menší postup severne od obce Chromove na západnom predmestí Bachmutu a severozápadne od Bielej Hory, ktorá leží asi 14 kilometrov juhozápadne od mesta, uviedol vo svojej analýze ISW s tým, že to vyplýva zo záberov, ktoré sa podarilo zemepisne určiť.

Ukrajinská armáda tiež v stredu hovorila o tom, že pri Bachmute porazila 6. a 8. rotu ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády a postúpila o 2,6 kilometra pozdĺž trojkilometrového úseku frontovej línie. ISW píše, že vizuálne tieto postupy zatiaľ nezaznamenal. Jeho analytici už skôr vyhodnotili, že správy o ukrajinskom postupe na fronte v Doneckej oblasti sú zrejme výsledkom zatiaľ iba obmedzených a miestne oddelených protiútokov.

Ruská armáda sa podľa ISW naďalej stretáva s operačnými problémami. "Problémy s nasadením rôznych vyčerpaných jednotiek pri Bachmute spolu so zjavnými zlyhaniami zo strany velenia podľa všetkého bránia ruským silám viesť v oblasti riadne obranné operácie," píšu analytici.

Dramatickejšie dnes problémy ruských síl pri Bachmute opísal šéf wagnerovcov Prigožín. "Územie, ktoré sa dobývalo mnoho mesiacov za cenu krvi a životov našich bojových druhov, ktorí denne postupovali o desiatky alebo stovky metrov, dnes bez boja opúšťajú tí, ktorí majú držať naše krídla," vyhlásil Prigožin podľa agentúry Reuters v audionahrávke zverejnenej na sociálnej sieti telegram. Už skôr pritom obvinil vojakov ruskej pravidelnej armády, že pri Bachmute utekajú. Analytici sa podľa agentúry Reuters domnievajú, že Prigožin sa hlasnou kritikou ruského armádneho vedenia snaží odvrátiť od svojich žoldnierov obvinenia z nedostatočne rýchleho postupu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok