Vojny, ktoré majú Putinovo požehnanie. Rusko sa zapojilo aj do týchto konfliktov

ta3/ Denis Dufala
22.5.2023 00:00

Vojnový konflikt na Ukrajine zďaleka nie je jediným, v ktorom má Ruská federácia prsty. Od začiatku 21. storočia vojensky nielen napadlo, ale sa aj podieľalo na vojne vo viacerých krajinách sveta. Pozrite si sumár najvýznamnejších konfliktov, ktoré Rusko podporuje a podporovalo.

Vojny, ktoré majú Putinovo požehnanie. Rusko sa zapojilo aj do týchto konfliktov
TASR/AP/Denis Dufala

Konflikt na Ukrajine

V súčasnosti je to vojna, o ktorej máme najviac informácií. Od ostatných sa líši najmä silným informačným tokom z frontov a naopak. Začala sa v roku 2014 anexiou Krymu ruskými silami a pokračuje dodnes. Rusi otvorili konflikt 24. februára 2022 bombardovaním ukrajinských miest a vpádom na východ Ukrajiny. Na ruskej strane stoja od začiatku spojenci z Donetskej a Luhanskej ľudovej republiky. 

Hrôzy vojny sú podrobne opisované a medializované v štátoch s demokratickým zriadením a v západnom svete. Nástrahy vojny vnímame aj na Slovensku v podobe hybridnej vojny, dezinformácií, kybernetických útokov či špionáže.

Konflikt na Ukrajine má jasného agresora, ktorým je Rusko na čele s Vladimírom Putinom. Krajiny Severoatlantickej aliancie a Európskej únie posielajú Ukrajine humanitárnu i vojenskú pomoc. Diplomatické riešenia vojny doteraz zlyhali a dialóg s Ruskom nie je možný. Časť opozičnej politickej sféry na Slovensku ťaží z vojny na Ukrajine šírením dezinformácií a fabulácií, ktorým si získava početné publikum pre blížiace sa septembrové voľby do parlamentu. Dôkazom toho sú prieskumy politických preferencií, kde má jasne navrch strana, známa šírením klamstiev a skepticizmu voči pomoci Ukrajine.

Podľa odborníka Matúša Halása už Ukrajina Krym späť nezíska. "Mnohí ľudia, ktorí sa zaoberajú bezpečnosťou, si mysleli, že celá ruská armáda bude vyzerať tak, ako keď sme videli tých zelených mužíčkov na Kryme v roku 2014. To bol zjavne omyl a preceňovali sme ich schopnosti. Do istej miery si to Rusi privodili aj sami tým, akým spôsobom fungujú ich spravodajské služby a celý režim v krajine. Je to reinkarnácia Sovietskeho zväzu," tvrdil pre ta3 Halás. Prečítajte si tiež článok, v ktorom sme sa venovali pomoci, ktorá na Ukrajinu prúdila zo Slovenska.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok