Vojny, ktoré majú Putinovo požehnanie. Rusko sa zapojilo aj do týchto konfliktov

22.5.2023 00:00

Vojnový konflikt na Ukrajine zďaleka nie je jediným, v ktorom má Ruská federácia prsty. Od začiatku 21. storočia vojensky nielen napadlo, ale sa aj podieľalo na vojne vo viacerých krajinách sveta. Pozrite si sumár najvýznamnejších konfliktov, ktoré Rusko podporuje a podporovalo.

Vojny, ktoré majú Putinovo požehnanie. Rusko sa zapojilo aj do týchto konfliktov
TASR/AP/Denis Dufala

Ruská vojenská intervencia v Sýrii

Ruská intervencia v Sýrii sa začala v septembri 2015, kedy Rusko začalo poskytovať podporu sýrskemu režimu pod vedením prezidenta Bašára al-Asada. V rámci tejto podpory Rusko poskytlo Sýrii vojenskú pomoc, vrátane letectva, obrnenej techniky, munície. Rusko tiež vyslalo do Sýrie tisícky svojich vojakov a žoldnierov, vrátane príslušníkov súkromnej vojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova skupina, ktorí bojovali po boku sýrskych vládnych jednotiek.

Putin povedal, že Rusko koná preventívne, aby bojovalo a zničilo militantov a teroristov na územiach (pozn. red. Sýrie), ktoré v tom čase mali okupovať, a nebude čakať na to, kým prídu k nám (pozn. red. do Ruska) "domov".

Cieľom ruského zásahu bolo posilniť pozície sýrskeho režimu, ktorý v tom čase čelil ozbrojenému povstaniu a teroristickým skupinám, vrátane Islamského štátu. Ruská intervencia výrazne ovplyvnila priebeh vojny v Sýrii a pomohla sýrskemu režimu získať viac územia a znížiť vojenský tlak zo strany povstalcov.

Súčasne však bolo Rusko kritizované za použitie nadmerného násilia proti civilistom a za podporu sýrskeho režimu, ktorý bol obvinený z porušovania ľudských práv a vojnových zločinov. Ruská intervencia v Sýrii pokračuje aj v súčasnosti, aj keď množstvo ruských jednotiek bolo počas posledných rokov stiahnutých.

Ministri zahraničných vecí Turecka, Sýrie, Ruska a Iránu sa v stredu 11. mája stretli v Moskve a rokovali o obnove vzťahov medzi Ankarou a Damaškom po rokoch nepriateľstva počas občianskej vojny v Sýrii.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 4 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok