Ozbrojený útok v USA. Strelec v nákupnom centre blízko Dallasu zabil osem ľudí

ta3 ČTK
7.5.2023 07:00

Americké úrady v nedeľu určili totožnosť páchateľa sobotňajšej streľby v nákupnom centre v americkom štáte Texas, pri ktorej prišlo o život osem ľudí. Bol ním 33-ročný Mauricio Garcia. Informovala agentúra AP, ktorá sa odvoláva na zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Ozbrojený útok v USA. Strelec v nákupnom centre blízko Dallasu zabil osem ľudí
Twitter/BNO News

Zdroje, ktoré si želali zostať v anonymite, uviedli, že Garcia sa zdržiaval v moteli neďaleko miesta incidentu, pri ktorom ďalších sedem ľudí utrpelo zranenia. Strelca následne zastrelil zasahujúci policajt.

Vyšetrovatelia podľa zdrojov prehľadali motel i dom v okolí mesta Dallas, ktorý mal spojitosť s podozrivým. Policajti na mieste incidentu našli viacero strelných zbraní vrátane útočnej pušky a ručnej strelnej zbrane.

Vyšetrovatelia vyjadrili presvedčenie, že strelec konal sám, píše stanica CNN. Garcia bol v rokoch 2016 až 2020 pracovníkom bezpečnostných služieb. Sobotňajšia streľba sa odohrala popoludní miestneho času pred budovou nákupného centra v meste Allen. Z miesta v panike utekali stovky nakupujúcich. Video šíriace sa po internete zachytáva ozbrojeného muža, ktorý vystupuje z vozidla a hneď začne strieľať na ľudí na chodníku.

Americký prezident Joe Biden v nedeľu opäť vyzval americký Kongres, aby zakázal poloautomatické pušky. Biden zároveň v nedeľu nariadil stiahnutie amerických vlajok na pol žrde. Mesto Allen má približne 105.000 obyvateľov a nachádza sa približne 40 kilometrov severne od Dallasu v štáte Texas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok