V Srbsku pochovali prvé obete dvoch masových strelieb

ta3 tasr
6.5.2023 19:25

V Srbsku v sobotu pochovali niektoré z obetí dvoch masových strelieb, ktoré si v krajine za dva dni vyžiadali 17 mŕtvych a 21 zranených. Mnohé z nich boli deti.

V Srbsku pochovali prvé obete dvoch masových strelieb
TASR/AP

K prvej streľbe došlo v stredu na základnej škole v hlavnom meste Belehrad. Trinásťročný útočník Kosta K. tam zastrelil školského strážnika a osem spolužiakov - sedem dievčat a jedného chlapca. O deň neskôr 21-ročný strelec pri meste Mladenovac zabil osem ľudí.

Štyri deti zabité pri streľbe v škole a školského strážnika v sobotu pochovajú na cintorínoch v Belehrade, uviedli srbské médiá. V malej dedinke Malo Orašje pochovali piatich mladých mužov, ktorí prišli o život pri štvrtkovej streľbe. Vzlykajúci smútoční hostia na mieste zapaľovali sviečky.

V Srbsku platí do nedele štátny smútok. Trinásťročný chlapec na základe srbských zákonov nemôže byť trestne stíhaný, keďže ešte nedovŕšil vek 14 rokov. Na pozorovanie ho umiestnili do psychiatrického zariadenia pre deti a mladistvých.

Podozrivého zo štvrtkovej streľby v sobotu podľa miestnych médií vypočula prokuratúra v centre mesta Smederevo. Muž čelí obvineniu z vraždy prvého stupňa a neoprávnenej držby zbraní a streliva.

Vigílie na pamiatku obetí sa v sobotu konali aj v ďalších častiach Srbska. Ľudia vzdali úctu a zapálili sviečky aj na hlavných námestiach v Bosne a Hercegovine, Chorvátsku, Kosove, Čiernej Hore a Severnom Macedónsku, píše agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok