FOTO: Móda i podpora Ukrajine. Hostia prišli na korunováciu v zaujímavom šate

ta3 čtk
6.5.2023 13:06

Westminsterské opátstvo zaplnili hostia z radov svetových politikov, monarchov, cirkevných hodnostárov i celebrít, ktorí sa v Londýne zišli na korunovácii kráľa Karola III. Tento ceremoniál však možno vnímať aj ako veľkolepú módnu prehliadku, ktorá bude ešte niekoľko dní zamestnávať komentátorov tradičných aj internetových médií.

FOTO: Móda i podpora Ukrajine. Hostia prišli na korunováciu v zaujímavom šate
TASR/AP

Hostia pri príchode do opátstva predvádzali šaty a klobúky od slovutných módnych návrhárov aj vojenské uniformy – a vyjadrovali aj podporu Ukrajine, napísal spravodajský server The Telegraph.

V kostolných laviciach sa stretli španielska kráľovná Letizia a jordánska kráľovná Ranja so speváčkou Katy Perry či herečkou Emmou Thompsonovou, rovnako ako s americkou prvou dámou Jill Bidenovou a jej ukrajinskou kolegyňou Olenou Zelenskou.

Americká prvá dáma zvolila na korunováciu kostým v farbienkovej modrej, ktorý doplnila rukavičkami a mašľou vo vlasoch v rovnakej farbe. Jej vnučka Finnegan Bidenová sa obliekla do žltých šiat zladených s lodičkami, kabelkou a ozdobou vo vlasoch. Spoločne tak zosobnili farby ukrajinskej vlajky. Rovnaká farebná symbolika sa objavila aj vo vnútri Westminsterského opátstva, kde na modrý koberec nadväzoval žltý pred oltárom.

Americká speváčka Katy Perry v súlade s britskou tradíciou dorazila do Westminsterského opátstva vo výraznom plochom klobúku, ktorým doplnila orgovánovo fialový komplet a perly od Vivienne Westwoodovej. Sprevádzal ju šéfredaktor britského časopisu Vogue Edward Enninful.

Emma Thompsonová zvolila na korunováciu čierne šaty, cez ktoré si vzala červený kvetinový plášť v áčkovom strihu. Elegantný šedý plášť so zámikmi si cez ladiace šedé puzdrové šaty obliekla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská a doplnila ich bielymi lodičkami na ihličkovom podpätku.

Španielsky kráľ Felipe VI. si na korunováciu obliekol vojenskú uniformu a jeho manželka, kráľovná Letizia, žiarila v ružovom kostýme doplnenom klobúkom, ktorý tvarom trochu pripomínal klenuté tienidlo na lampu, avšak v daždi mohol byť vcelku užitočný.

Vo vojenskej uniforme so zlatou sutaškou prišla aj sestra kráľa Karola III., princezná Anna, aby splnila svoju úlohu osoby zodpovednej za panovníkovu bezpečnosť. Vojenská uniforma nie je Anne cudzia, je plukovnicou niekoľkých medzinárodných plukov.

Princ William s manželkou Kate do opátstva dorazili v tradičnom odeve, ako ich požiadal Williamov otec, kráľ Karol. Kate už vopred spôsobila mierny rozruch, keď oznámila, že si namiesto tiáre, ktorú by mala mať, vezme kvetinový veniec – a skutočne si do vlasov pripevnila ozdobu z bielych kvetov. Princ Harry si obliekol tmavo šedý oblek, na ktorý si pripol svoje vojenské medaily. Jeho manželka Meghan zostala s ich deťmi v Amerike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok