Firmy sa snažia vyťažiť zo zamestnancov čo najviac. Čo je nový fenomén quiet hiring?

ta3/euronews
9.5.2023 00:00

Quiet hiring, teda tichý nábor, umožňuje zamestnávateľom udržať si stály počet zamestnancov a zamerať sa namiesto náborov na zvyšovanie kvalifikácie existujúcich zamestnancov. Aké však z neho plynú výhody a nevýhody pre firmy a zamestnancov?

Firmy sa snažia vyťažiť zo zamestnancov čo najviac. Čo je nový fenomén quiet hiring?
Profimedia

Zamestnanci tiež môžu rozšíriť svoje zručnosti alebo sa naučiť nové, a tým využijú výhody a nové príležitosti na napredovanie vo svojej kariére. Od organizácií sa očakáva, že zamestnancom ponúknu za prácu a projekty určitú kompenzáciu, a to či už vo forme bonusov, voľna navyše alebo flexibilného pracovného času a pracovných podmienok.

Vzájomná dohoda

Qiet hiring môže tiež pomôcť znížiť tlak na zamestnancov, ktorí sa musia uchádzať o novú pozíciu na konkurenčnom trhu práce. Namiesto toho, aby súťažili s externými kandidátmi, zamestnávatelia ich na základe zručností a odborných znalostí oslovujú s novými príležitosťami v rámci organizácie. To môže zamestnancom poskytnúť pocit stability, a zároveň ponúknuť príležitosti na profesionálny rozvoj.

Keďže však organizácie pokračujú v zavádzaní quiet hiringu, je nevyhnutné, aby zamestnanci zostali ostražití a dávali si pozor na zneužívanie. "Ak vás spoločnosť požiada, aby ste prešli na inú, lepšiu pozíciu, uveďte svoje podmienky týkajúce sa pracovného času a interného hodnotenia," povedal odborník na ľudské zdroje Swastik Jain pre CNBCtv18

McRaeová zdôraznila, že quiet hiring neslúži na vykorisťovanie zamestnancov, ale skôr na to, aby im ponúkol priestor na profesionálny rast. "Organizácie musia nájsť rovnováhu medzi budovaním zručností zamestnancov a ochranou ich blahobytu. Obchodní lídri, ktorí nájdu spôsob, ako to úspešne dosiahnuť, poskytujú svojim organizáciám výraznú konkurenčnú výhodu," vysvetlila.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok