Tieto dózy máme doma azda všetci. Firme, ktorá prišla s revolučným biznisom, hrozí zánik

ta3/Kristína Górová
7.5.2023 06:00

Doma ich máme takmer všetci, no hrozí, že v obchodoch zmiznú. Dózičky, krabičky či nádoby Tupperware sa v minulom storočí stali ikonou a svoju popularitu si zachovali aj na prelome tisícročí. V súčasnosti ale spoločnosť zažíva ťažké časy. Jej akcie sa prepadli a zvyšujú sa obavy, že bez výraznej finančnej podpory by mohla nadobro zaniknúť.

Tieto dózy máme doma azda všetci. Firme, ktorá prišla s revolučným biznisom, hrozí zánik
Profimedia

Neschopnosť držať krok s dobou

Zatiaľ čo spoločnosť bola v teréne vždy vedená ženami, v predstavenstve to tak nevyhnutne nebolo. Profesorka Clarkeová hovorí, že Tupperware sa trápi s tým, že nedokáže vyrozprávať svoj pozitívny príbeh a udržať krok s dobou.

"Bol to brilantne navrhnutý produkt, ktorý sa stal magickým tým, ako sa predával," dodala. "Ale v digitálnom svete už tento model predaja tvárou v tvár nie je taký relevantný."

S týmto hodnotením súhlasí aj Neil Saunders, riaditeľ oddelenia maloobchodu v poradenskej spoločnosti GlobalData. Podľa Saundersa Tupperware v súvislosti s produktami a ich distribúciu "zlyhal v adaptácii na nové časy". Zdôraznil, že metóda priameho predaja prostredníctvom večierkov už nezaujíma ani mladších, ani starších zákazníkov.

Mladší zákazníci sa uchýlili k ekologickejším produktom, ako je napríklad voskový papier, ktorý udržiava potraviny čerstvé, dodal Saunders.

Tupperware share price graph

Akcie spoločnosti sa prepadli na historické minimum

Zdroj: reprofoto BBC News

Richard Hyman, ďalší maloobchodný analytik, tvrdí, že základné princípy produktov Tupperware "nie je ťažké kopírovať" inými firmami. Vzhľadom na tvrdú konkurenciu však podľa neho zažila firma dobré časy.

Tupperware vynaložil určité úsilie na diverzifikáciu svojej stratégie, vrátane predaja v americkom obchodnom reťazci Target i ďalších reťazcoch po celom svete. Dokonca svoj sortiment rozšíril aj o iné kuchynské produkty. "Ak by Tupperware urobil pred 10 rokmi väčšie zmeny, firma by dnes mohla byť v inej pozícii," myslí si Saunders.

"No teraz nemajú riaditelia Tupperware čas premýšľať nad tým, čo by bolo, keby. Bez rýchlej peňažnej injekcie môže spoločnosť zbankrotovať - a pri tak známom názve značky nie je možné vylúčiť možnosť, že obchodný gigant ako Walmart, alebo dokonca Amazon, by mohol prísť a prevziať ju," dodal Saunders.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok