Tieto dózy máme doma azda všetci. Firme, ktorá prišla s revolučným biznisom, hrozí zánik

ta3/Kristína Górová
7.5.2023 06:00

Doma ich máme takmer všetci, no hrozí, že v obchodoch zmiznú. Dózičky, krabičky či nádoby Tupperware sa v minulom storočí stali ikonou a svoju popularitu si zachovali aj na prelome tisícročí. V súčasnosti ale spoločnosť zažíva ťažké časy. Jej akcie sa prepadli a zvyšujú sa obavy, že bez výraznej finančnej podpory by mohla nadobro zaniknúť.

Tieto dózy máme doma azda všetci. Firme, ktorá prišla s revolučným biznisom, hrozí zánik
Profimedia

Za všetkým hľadaj ženu

Súčasný nedostatok inovácií je na míle vzdialený od jej začiatkov. Spoločnosť založil v roku 1946 muž menom Earl Tupper, no jej verejnou tvárou sa stala žena – Brownie Wiseová. Tupperov produkt bol revolučný. Využíval nové plasty na dlhšie udržanie čerstvosti potravín, čo bolo obzvlášť neoceniteľné v časoch, kedy boli chladničky pre mnohých príliš drahé. Napriek tomu sa produkt dobre nepredával, až kým neprišla Wise.

Wiseová začala organizovať akcie zamerané na predaj nádob, kde sa stretávala s gazdinami a matkami, ktoré spoločnosť chcela osloviť. Tieto stretnutia však neboli len o biznise, ale aj o budovaní priateľstiev. Jej inovatívny štýl, rovnako ako jej predajné čísla, upútali pozornosť Tuppera, ktorý ju povýšil do výkonnej funkcie. A to v časoch, kedy boli ženy z veľkej časti vylúčené zo zasadacej miestnosti.

Akademici o jej vplyve na Tupperware stále diskutujú, mnohí sa však zhodnú, že zohrala dôležitú rolu pri zamestnávaní žien v povojnovej Amerike a naprieč celým svetom poskytla nejednej žene zaujímavý zdroj príjmu. Jednou z nich bola Alison Clarkeová, profesorka histórie a teórie dizajnu na Univerzite úžitkového umenia vo Viedni a autorka knihy Tupperware: The Promise of Plastic in 1950s America. 

"Myslím si, že odkazom spoločnosti je spôsob, akým poskytuje zdroj zamestnania ženám, ktoré nemajú vždy prístup k flexibilnej práci," povedala pre BBC. "V čase, kedy sa jej produkty prvýkrát predávali na večierkoch v USA, bolo mnoho žien po vojne izolovaných v novovzniknutých predmestiach, ďaleko od svojich rodín."

"Tupperware večierky dodali domácim prácam šmrnc, dózičky ste si mohli kúpiť len ak ste poznali niekoho, kto ich predáva, takže to bolo exkluzívne, spoločenské a o vzťahoch medzi ženami," vysvetľuje Clarkeová.

"Začala som si myslieť, že ide o vykorisťovateľské kapitalistické sprisahanie proti ženám a potom som sa stretla so všetkými týmito ženami, ktoré mali vďaka Tupperware fantastický život, a videla som, ako ich to posilňuje," dodala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok