Tieto dózy máme doma azda všetci. Firme, ktorá prišla s revolučným biznisom, hrozí zánik

ta3/Kristína Górová
7.5.2023 06:00

Doma ich máme takmer všetci, no hrozí, že v obchodoch zmiznú. Dózičky, krabičky či nádoby Tupperware sa v minulom storočí stali ikonou a svoju popularitu si zachovali aj na prelome tisícročí. V súčasnosti ale spoločnosť zažíva ťažké časy. Jej akcie sa prepadli a zvyšujú sa obavy, že bez výraznej finančnej podpory by mohla nadobro zaniknúť.

Tieto dózy máme doma azda všetci. Firme, ktorá prišla s revolučným biznisom, hrozí zánik
Profimedia

Značka Tupperware zľudovela natoľko, že keď sa rozprávame o skladovaní potravín, mnoho z nás používa jej názov pri označovaní akejkoľvek plastovej nádoby, píše BBC.

Americká firma so 77-ročnou históriou však vidí trhliny v kedysi revolučnom biznise s hermeticky uzatvárateľnými krabičkami, ktoré priniesli firme najväčší úspech. Rastúce dlhy a klesajúci predaj varujú, že bez investícií môže legendárna firma skrachovať. Napriek pokusom v posledných rokoch o osvieženie svojich produktov a preorientovanie sa na mladšie publikum sa spoločnosti nepodarilo zastaviť klesajúci trend v predaji.

"Tupperware večierky" spravili počas konzumnej revolúcie v 50. a 60. rokoch minulého storočia z firmy ikonu a jej vzduchotesné a vodotesné nádoby sa stali na trhu úplným hitom. Lenže tento obchodný model, kedy predajcovia organizovali večierky vo svojich domovoch či v domovom svojich známych, už pred nejakým časom vyšiel z módy.

Riaditelia spoločnosti teraz pripúšťajú, že bez nového financovania by značka, ktorá sa stala súčasťou slovníka takmer každého z nás, mohla z trhu zmiznúť. 

"Tupperware používame ako podstatné meno, čo je pre značku dosť neobvyklé," povedala Catherine Shuttleworthová, zakladateľka spoločnosti Savvy Marketing, ktorá sa zameriava na analýzu maloobchodu. "Myslím, že veľa mladších ľudí bude prekvapených, že je to značka sama o sebe." Shuttleworth tiež dodala, že zatiaľ čo Tupperware sa krátko po spustení predaja stal "zázračným produktom",  v posledných rokoch trh zaplavujú spoločnosti ponúkajúce lacnejšie alternatívy.

Oživenie zažila firma počas pandémie, kedy si ľudia začali doma viac variť či piecť. Následne sa zvrátil prudký pokles ceny akcií Tupperware. Vzostup bol však len dočasný. Predaje opäť klesli, najmä preto, že firma nebola za posledných 10 až 20 rokov "dostatočne inovatívna", aby udržala krok so svojimi konkurentmi, tvrdí Shuttleworthová.

Tupperware Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok