Vzdať sa či nevzdať sa? Takáč tvrdí, že kauza s dotáciou pre Vlčana je len špičkou ľadovca

ta3/Soňa Búranová, PB
4.5.2023 21:26

Samuel Vlčan neustál tlak, ktorý na neho vyvinul Smer. Minister pôdohospodárstva sa rozhodol ponúknuť prezidentke svoju funkciu po tom, čo vyšlo najavo, že jeho firma získala od envirorezortu miliónovú dotáciu. Mal by sa jej vzdať? V Téme dňa diskutovali Jaroslav Karahuta, Michal Kiča, Richard Takáč a Emil Macho.

temadnastvrtok_3.jpg
TA3

Prekliaty rezort?

Macho tvrdí, že po tom, čo sa dnes stalo, sa "poľnohospodári a potravinári stali vazalmi tejto bizarnej politickej situácie". Ozrejmil, že za tri roky mali slovenskí poľnohospodári a potravinári dvoch ministrov, šesť štátnych tajomníkov a 19 generálnych riaditeľov. 

"Sme v situácii, kedy máme šialenú infláciu, kedy zavádzavame úplne nové pravidlá extenzívneho pôľnohospodárstva, ktoré nám nariaďuje EÚ, Slovenský pozemkový fond v rozvrate, máme tu ukrajinské obilie. V tejto situácii musíme vyzvať prezidentku, aby na tento post išiel nejaký odborník," upozornil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Otvorene povedal, že si prajú odborníka, no nevie si predstaviť "niekoho príčetného, kto na šesť mesiacov do rezortu pôdohospodárstva po tomto všetkom nastúpi". Myslí si tiež, by za túto sitáciu už niekto mal niesť zodpovednosť.

Kiča uviedol, že je na rozhodnutí prezidentky, čo urobí, a kto povedie ministerstvo do predčasných volieb. "Je to skôr etická dilema, ktorá tu vyvstala," povedal. "Niekto tú žiadosť vyhodnotil a niekto peniaze pridelil. Tak keď som peniaze pridelil, tak nevyzývam toho, komu som ich pridelil, by ich vrátil. Toto je zvrátené, takto to nemôže fungovať," uviedol Karahuta. Hovorí, že si nezastáva Vlčana, no podľa neho by mal predstúpiť pred kamery ten, kto žiadosť podpísal a povedal, prečo peniaze pridelil.

Kiča súhlasí s Karahutom, aby bola celá vec prešetrená. Myslí si, že toto je príležitosť na to, aby sme do budúcnosti nastavili pravidlá a predchádzali potenciálnym konfliktom záujmov. Upozornil, že nemáme napríklad zákon o lobingu, ktorý má Česká republika. 

Minister životného prostredia Ján Budaj však hovorí, že netušil, že firma patrí Vlčanovi. Ten reagoval, že o tom hovoril neustále. Kiča informoval, že Budaj o ničom "netušil" a ani on sám, keďže nejde o politickú otázku a dotáciu neschvaľuje minister ani generálny riaditeľ. Takáč hovorí, že sme o mesiac mohli mať parlamentné voľby a takéto problémy sme nemuseli riešiť. Pýta sa, načo Vlčan odstupoval a prečo Heger po skončení vlády neskontroloval spis.

Karahuta si myslí, že Vlčan nemá dostatočnú podporu vlády. Zároveň súhlasí s Takáčom, že mal dostať podporu od premiéra, ktorý sa mal postaviť za neho alebo proti nemu.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok