Vlčan ponúkol svoju funkciu, informoval aj prezidentku. Ako reagovali poslanci?

ta3 TASR
4.5.2023 13:54

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) ponúkol pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti Reko Recycling, ktorá dostala štátnu dotáciu 1,4 milióna eur, odstúpenie zo svojho postu. Vlčan to oznámil na brífingu.

Agrominister nevidí zo strany danej spoločnosti ani zo svojej strany žiadne porušenie zákona. "Zo svojej strany nevidím ani porušenie akýchkoľvek etických princípov. Nechcem zotrvávaním vo svojej funkcii spôsobovať problémy danej komunite ľudí na južnom Slovensku. Nechcem zároveň, aby výsledky, ktoré sme dosiahli na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za ostatné takmer dva roky, čo som ministrom, boli znevažované. Z toho dôvodu som informoval prezidentku SR, premiéra, aj predsedu Národnej rady SR, že podám demisiu, respektíve požiadam o odobratie poverenia," oznámil Vlčan.

"Nechávam na rozhodnutie prezidentky SR, respektíve premiéra, ako budú vo veci konať. Nechcem vyvolávať chaos, som si vedomý, že ako krajina sme v zložitej situácii. Rozumiem aj tomu, že úradnícka vláda nie je najlepším riešením. Pre mňa je ale dôležité, aby sa štrukturálne reformy, ktoré sa dosiahli na rezorte pôdohospodárstva ochránili," dodal Vlčan. Spoločnosť Reko Recycling ani on osobne podľa neho zatiaľ žiadne peniaze od štátu doteraz nedostali.

Predstavitelia opozičnej strany Smer-SD 3. mája informovali, že firma rodiny dočasne povereného ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vlčana Reko Recycling dostala v apríli od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur. 

"Spoločnosť Reko Recycling dostala 19. apríla 2023 nenávratný finančný príspevok z rezortu životného prostredia 1 416 000 eur. Vo výzve bolo osem žiadostí. Jedna jediná však bola úspešná, a to firma pána Vlčana," spresnil predseda strany Robert Fico s tým, že Vlčan je v uvedenej firme konečným užívateľom výhod.

Heger to bude riešiť s Čaputovou

Dočasne poverený premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Vlčana odísť z funkcie pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti. Avizuje rokovanie s prezidentkou Čaputovou.

"V najbližších dňoch budem rokovať s prezidentkou a spoločne hľadať riešenie, ako Slovensko uchrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám," uviedol Heger v stanovisku, ktoré zaslal tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Remišovej sa nepáči Vlčanova reakcia

Riešením kauzy o pridelení dotácie rodinnej spoločnosti nie je vzdanie sa funkcie, ale vzdanie sa nároku na dotáciu. Dočasne poverenému ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi to odkázala vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. 

Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina) nepovažuje Vlčanovo rozhodnutie odísť z funkcie za správne. Tvrdí, že treba zistiť, či bol prísľub dotácie oprávnený. Ak to tak nie je, mali by to podľa neho riešiť orgány činné v trestnom konaní.

Karahuta si myslí, že Vlčanov odchod z funkcie spôsobí nervozitu a nespokojnosť farmárov, dodal, že na prácu rezortu prijímal pozitívne reakcie. Poslanec argumentuje, že viacero politikov má vlastné firmy. Zdôraznil, že Vlčan si nevyplatil dotáciu z vlastného rezortu. 

"Niekto tu žiadosť poslal, ale niekto tu žiadosť vyhodnotil a ten prísľub niekto musel dať. Nech sa postaví pred kamery ten, kto prísľub dal. Nech povie, na základe čoho bola dotácia prisľúbená, či to bolo oprávnené alebo neoprávnené," povedal Karahuta novinárom v parlamente.

Líder OĽANO Igor Matovič očakáva od Vlčana, ako aj od dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja podrobné vysvetlenie prípadu. "Žiadosť Samuela Vlčana o uvoľnenie z funkcie ministra pôdohospodárstva považujeme len za prvý krok k nezávislému vyšetreniu kauzy, v ktorej sa ocitol nominant Eduarda Hegera," napísal Matovič na sociálnej sieti. OĽANO tiež očakáva od prezidentky Zuzany Čaputovej, že Vlčanovi bezodkladne odoberie poverenie riadenia ministerstva.

Poslanec Juraj Šeliga reagoval, že Vlčan nemal nikdy o takúto dotáciu žiadať. Kritizoval reakcie niektorých členov bývalej koalície a prehadzovanie si zodpovednosti za nomináciu Vlčana. Zdôraznil, že žiadne peniaze neodišli a vykonajú sa kontroly. Úradnícka vláda by podľa jeho slov v tejto situácii znamenala chaos.

Opozícia chce Vlčanovu hlavu

Opozícia očakáva od prezidentky Čaputovej vyvodenie zodpovednosti v prípade kauzy dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Vlčana. Mimoparlamentný Hlas-SD ju žiada o vymenovanie úradníckej vlády a očakáva aj odchod dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána Budaja. Smer-SD dodáva, že prezidentka je plne zodpovedná za výkon inštitúcií na Slovensku, pričom za tú najdôležitejšiu označil vládu.

Hlas-SD považuje rezignáciu Vlčana za zlyhanie vládnej politiky, ktorá podľa strany nepomáha ľuďom a sústreďuje sa na politiku klientelizmu a korupcie. "Očakávam, že prezidentka Čaputová prijme jeho rezignáciu. Chcem však zdôrazniť, že odstúpenie Vlčana nestačí. V kauze dotácie nesie politickú zodpovednosť aj minister životného prostredia Ján Budaj. Hlas očakáva, že prezidentka pristúpi aj k jeho odvolaniu," uviedol líder strany Peter Pellegrini.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) takisto očakáva vyvodenie zodpovednosti zo strany prezidentky aj voči Budajovi. Pre Smer-SD je neprijateľné, že Vlčan len odíde z funkcie, ale dotáciu by si jeho firma nechala. Blanár zároveň kritizuje OĽANO, ktoré podľa neho zvykne ostatných obviňovať z korupčného či klientelistického správania. 

Šéf Smeru-SD Robert Fico si myslí, že ide o typický obraz biedy vládnutia posledných troch rokov. Vlčan podľa neho klamal, keď povedal, že o projekte prakticky nič nevie. Považuje to za evidentné rodinkárstvo, kde došlo k porušeniu všetkých etických pravidiel.

Poslankyňa Jarmila Halgašová (SASKA) krok Vlčana neočakávala, ale považuje to za prejav politickej kultúry. "V poslednom období čelil viacerým kauzám a nespokojnosti. Táto dotácia bola asi len vyvrcholením," povedala v parlamente novinárom.

Ďalší z hriešnikov sa vyjadril

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Vlčan by mal v súvislosti s medializovanou kauzou odstúpiť od projektu a neprevziať financie zo štátnej dotácie. Očakáva to dočasne poverený šéf envirorezortu Ján Budaj. Tvrdí, že zo strany ministerstva životného prostredia nedošlo k pochybeniu pri vyhodnocovaní projektov. Neeviduje ani žiaden lobing zo strany Vlčana v súvislosti so získaním dotácie.

"Nikdy by som sa ako člen vlády nepokúšal podnikať s peniazmi, o ktorých rozhoduje štát. Myslím si, že to je rizikové," uviedol Budaj. Poznamenal, že by možno bolo dobré zvážiť prípadné legislatívne zmeny týkajúce sa konfliktu záujmov.

Budaj tvrdí, že všetky podmienky v súvislosti s dotknutou dotáciou splnila iba jedna firma a druhá nezískala potrebný počet bodov. Poukázal pritom na jednotlivé kritériá vyhodnocovania projektov aj na úradnícky postup. "Podľa súčasnej miery preskúmania ešte neviem povedať, či došlo k pochybeniu," uviedol. Deklaroval, že využije všetky možnosti preverenia a bude čo najrýchlejšie konať.

Postup pri tejto kauze podľa Budaja dokázal, že vo vláde nie je chaos. Skonštatoval, že aktuálne je na prezidentke Zuzane Čaputovej, komu pridelí rezort pôdohospodárstva po Vlčanovom odchode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok