Vzdať sa či nevzdať sa? Takáč tvrdí, že kauza s dotáciou pre Vlčana je len špičkou ľadovca

ta3/Soňa Búranová, PB
4.5.2023 21:26

Samuel Vlčan neustál tlak, ktorý na neho vyvinul Smer. Minister pôdohospodárstva sa rozhodol ponúknuť prezidentke svoju funkciu po tom, čo vyšlo najavo, že jeho firma získala od envirorezortu miliónovú dotáciu. Mal by sa jej vzdať? V Téme dňa diskutovali Jaroslav Karahuta, Michal Kiča, Richard Takáč a Emil Macho.

temadnastvrtok_3.jpg
TA3

Čaká sa na prezidentku

Vlčan ponúkol svoju funkciu k dispozícii. Čaká sa preto na kroky prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa ešte k situácii nevyjadrila. Karahuta hovorí, že ho to prekvapilo a neteší ho Vlčanovo rozhodnutie, ktoré urobil päť mesiacov pred voľbami. "Treba si uvedomiť, že takéto rozhodnutie nikdy neprinesie pokoj. Teraz končí podávanie žiadostí o priame platby, rozdeľujú sa obrovské peniaze. Myslím si, že osoba ministra by mala byť na svojom mieste," okomentoval. 

"Čo sa týka tej dotácie, on o ňu požiadal, nemôžeme súdiť niekoho za to, že o niečo požiadal. Mal by sa zodpovedať ten, kto dotáciu dal, teda ministerstvo životného prostredia," dodal predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Kiča hovorí, že ho vývoj prekvapil. "Je dôležité, aby aj v rezorte pôdohospodárstva v tomto kľúčovom čase, hovoríme aj o cenách potravín, bola zachovaná určitá kontinuita. Myslím si, že vhodnejším postupom mohlo byť vzdať sa dotácie a pokračovať v práci v takomto náročnom čase," uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia.

Smer túto záležitosť otvoril svojimi tlačovými konferenciami. Takáč hovorí, že pri podaní žiadosti aj jej vyhodnotení už Vlčan bol ministrom. Podľa neho o žiadosti všetko vedel, nechápe teda, prečo klame. "Z ôsmich žiadateľov bola len jedna spoločnosť úspešná, a to bola spoločnosť ministra Vlčana. Včerajšia kauza, ktorá vyšla na povrch, je len špička ľadovca, čo sa u ministra Vlčana postupne hromadilo," kritizuje člen Smeru. Očakával, že po skončení vlády Heger, Budaj a Vlčan (v stredu) prídu pred verejnosť a vysvetlia situáciu, no podľa jeho informácií utiekli zadným vchodom. 

Takáč tvrdí, že má dve informácie, ktorá sa šíria. "Jedna je tá, že v utorok bude vymenovaná úradnícka vláda, a na druhej strane je tá, že pani prezidentka neprijme poverenie, ktorá dala pánovi Vlčanovi. Sú veľmi silné informácie aj o tom, že pán Budaj nejakým spôsobom vytvára aktivity, aby keď sa zoberie poverenie pánovi Vlčanovi a nebude úradnícka vláda, aby on riadil ministerstvo pôdohospodárstva," informoval. Podľa neho by to bola "jedna veľká tragédia", ktorú si nevie živo predstaviť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok